DSÖ: Yılda yaklaşık 20 milyon kanser vakası teşhis ediliyor

HABER MERKEZİ 

Dünyanın en büyük sağlık sorunu olarak görülen kanser, dünya çapında önde gelen ölüm nedeni olarak kabul ediliyor.

Her yıl 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde, Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) ve ortak kuruluşların birlikte yürüttüğü, milyonlarca ölüme neden olan ve pek çoğu önlenebilir olan bir hastalığa karşı toplumsal bilinci artırmak amacıyla tüm dünyada kampanyalar düzenlenmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bugün yaptığı açıklamada, yılda yaklaşık 20 milyon kanser vakasının teşhis edildiğini ve yaklaşık 10 milyon kişinin bu hastalıktan öldüğünü belirtti.

Akciğer kanseri toplam vakaların %12,4'ünü oluşturduğu kaydedilen açıklamada, meme kanserinin %11,6 ile en sık görülen ikinci kanser türü olduğu, onu kolorektal, prostat ve mide kanserlerinin takip ettiği aktarıldı.

Vücudun herhangi organ ya da dokusundaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve büyümesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık tablosu olan kanser, oluştuğu dokuya göre adlandırılır.

Kanserin 200'den fazla tipi tespit edilirken, en sık görülen ve ölüme yol açan kanser türlerinin akciğer, mide, karaciğer, kolon ve meme kanserleri olduğu belirlenmiştir.

DSÖ'ye göre kanser, dünyada ikinci önde gelen ölüm nedenidir; yoksul ve düşük gelirli ülkeler kanserden ölümlerin %70'inden sorumludur.