Peşawa Hewramani: Kürdistan Bölgesi Hükümeti baskılara rağmen hizmet vermeye devam ediyor

HABER MERKEZİ 

Kürdistan Bölgesi Hükümet Sözcüsü Peşawa Hewramani, Irak Hükümetinin şu ana kadar Halepçe halkına tazminat ödemediğini belirtirken, Irak Parlamentosunun Halepçe'ye il statüsü verilmesine ilişkin tasarının uygulanması konusunda kolaylık sağlamadığını bildirdi.

Kurdistan24’e konuşan Hükümet Sözcüsü Hewramani, “Irak Hükümeti Kuveyt'e tazminat ödedi ancak Halepçe halkına henüz bir tazminat vermedi. Ayrıca Irak Parlamentosu da Halepçe'ye il statüsü verilmesine ilişkin tasarının uygulanması konusunda kolaylık sağlamadı.” dedi.

Başbakan Mesrur Barzani’nin Halepçe ziyaretinde, kentteki vatandaşlara daha fazla hizmet sunulması gerektiğini vurguladığını söyleyen Hewramani, “Halepçe'nin idari kurumları ve yetkilileriyle bir toplantı yapan Başbakan, Halepçe halkının tüm taleplerinin mümkün olduğu kadar yerine getirileceğine söz verdi.” diye konuştu.

Mesrur Barzani'nin Halepçe halkına verdiği sözlerin en kısa sürede yerine getirileceğini kaydeden Hewramani, “Halepçe kurumlarının yetkilileri, Başbakan'a personel sıkıntısı yaşadıklarını söyleyince Başbakan, personel eksikliğini gidermek için kentte sözleşmeli olarak 500 kişinin atanmasına karar verdi.” ifadelerini kullandı.

Sözleşmeli atanacak 500 kişinin beceri ve uzmanlık esasına göre ilin tüm sektörlerine dağıtılacağını bildiren Sözcü Hewramani, "Başbakan’ın Halepçe’yle ilgili bir diğer kararı da proje yapmak isteyenlerin her türlü çalışmasını kolaylaştırmaktı, bu amaçla bu konuda görev alan tüm bakanlıklara ve dairelere talimat verdi. Halepçe ilinde yatırım yapmak isteyen yabancı veya yerli yatırımcılara hem arazi temini hem de işlemlerin hızlı bir şekilde tamamlanması konusunda projelerini uygulamaya başlamaları için kolaylaştırılacak. Başbakan, Halepçe’yi tüm sektörlerde canlandırmayı amaçlıyor.” dedi.

Kürdistan Bölgesi Hükümetinin üzerindeki tüm engelleme ve baskılara rağmen kendi ayakları üzerinde durmayı ve önündeki engelleri aşmayı başardığını vurgulayan Hewramani, Kürdistan Bölgesi'nin tüm illerinin yeniden imarına yönelik projeleri hayata geçirmeye devam ettiğini dile getirdi.

Başbakan Mesrur Barzani, bugün Halepçe’ye gerçekleştirdiği ziyarette, Şehitler Anıtı'nı ziyaret edip çelenk bıraktı ardından ilk Halepçe araç plakasının basımını gerçekleştirip sahibine teslim etti.

Mesrur Barzani ayrıca, özel bir törenle Halepçe-Twaqut-Qlice yolunun ve Twaqut köprüsünün temel taşını attı.

Başbakan, Halepçe'deki idari kurumların yetkilileri ile gerçekleştirdiği toplantıda, şu kararlar alındı: 

1. Kentte tıp fakültesi açılacak.

2. Halepçe'ye özel statü verilecek ve sınır kapılarından elde edilecek gelirin bir kısmı kentin projelerine tahsis edilecek.

3. Xurmal nahiyesinin ilçe olma süreci hızlandırılacak.

4. Devlet kurumlarına 500 sözleşmeli memur atanacak.

5. Halepçe merkezindeki caddelerde asfaltlama çalışmalarına başlanacak.

6. Kürdistan Bölgesi İmar ve İskan Bakanlığı tarafından planlanan kentsel dönüşüm masterplanının hayata geçirilmesi için Halepçe iline ayrıcalık tanınmalıdır.