Hatimoğulları: Kürt sorununu barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözelim

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları

HABER MERKEZİ

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Kürt sorunun çözümü için çağrı yaparak, "Gelin Kürt sorununu barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözelim." dedi.

İstanbul Esenyurt’ta yapılan mitinge katılan Hatimoğulları, burada bir konuşma yaptı.

Tecride son verilmesini isteyen Hatimoğulları, “Sayın Öcalan üzerinde sürdürülen tecrit sadece İmralı ile sınırlı kalmadı, bütün toplumu etkiliyor. Sokağa çıkmak isteyenleri etkiliyor. Bu aynı zamanda kadınların yaşamlarını tecrit etmektir. Bu nedenle tecridi kaldırmak sadece Kürt halkının sorunu değildir, Türkiye’deki bütün halkların sorunudur. Gelin tecrit sistemini hep beraber ortadan kaldıralım.” ifadelerini kullandı.

Kürt sorununa değinen Hatimoğulları, “40 yıldır devam eden Kürt sorununda ölümler çözüm oldu mu? Olmadı. Çatışmalar çözüm oldu mu, olmadı. Kürtçe dilini yasaklamak çözüm oldu mu? Olmadı. Kayyım rejimi ile Kürtçe tabelaları indirmek, Kürt sokaklarının Kürtçe tabelalarını indirmek çözüm oldu mu? Elbette, hayır. İmralı tecridi bir çözüm mü? Hayır. Çünkü bu meydanda bulunan insanlar İmralı tecridinin kaldırılması için burada. Hep birlikte alkış ve zılgıtlarımız tecridin ortadan kalkması için olsun! Kürt sorunu, ülkemizin ve coğrafyamızın tamamının sorunudur. Kürt sorunu etnik bir sorundur, kimlik sorunudur, statü sorunudur. Kürt sorunu, Orta Doğu’nun ve dört parça Kürdistan’ın sorunudur. Gelin, Türkiye’de bu sorunu barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözelim.” diye konuştu.

Mescid-i Aksa’ya yapılan saldırıların, Filistin topraklarına yapılan saldırıların ve insansızlaştırma politikasının aynısının Afrin’de Kürt halkına yapıldığını belirten Hatimoğulları, “Türkiye halklarına buradan sesleniyoruz: Marmara’daki, İç Anadolu'daki, Karadeniz’deki kardeşlerim; Türk kardeşlerim, Arap, Ermeni, Laz, Çerkes kardeşlerim; nasıl ki Filistin halkı için hep beraber üzüldüysek, hep beraber barış çağrıları yaptıysak, Kürt halkı için de bunu yapmalıyız. Bu sorun (Kürt sorunu) çözülmeden Filistin sorununun çözülmesini talep etmek samimi değildir, inandırıcı değildir. Bugün Türkiye Kürt sorununu çözebilmiş bir ülke olsaydı, Filistin’le ilgili yaptığı çağrıların karşılığını pekala çok daha güçlü bir şekilde alırdı.” dedi.

Erdoğan’ın dünkü yaptığı “Barış için savaşa hazır olmalıyız” sözünü hatırlatan Hatimoğulları, “Biz de Esenyurt’ta bu meydanda binlerce insanla Erdoğan’a şunu söylüyoruz: Ukrayna ve Filistin için söylediğin sözleri, tıpkı senin söylediğin gibi sana söylüyoruz. Kürt sorununda adil bir barışın kaybedeni olmaz ey Erdoğan, olmaz olmaz! Türkiye 72 milletten ve inançtan insana ev sahipliği yapan bir ülke, bir coğrafya. Anadolu ve Mezopotamya topraklarında her halk kendi diliyle ve iradesiyle rengarenk bir cennet bahçesi oluşturmuş. Biz halklar arasında bir sorun yok. İktidarlara, egemenlere, halklarımız arasına nifak tohumları sokmaya çalışanlara diyoruz ki biz halklar olarak halklar köprüsünü hep beraber kuracağız. Karadeniz’den Kürdistan’a, Ege’den İç Anadolu’ya ve Çukurova’ya bizler ülkemizi bir cennet bahçesine, bir barış bahçesine çevireceğiz.” ifadelerini