Yahya Resul: Uluslararası koalisyonun misyonunu sonlandıracak askeri rapor sunuldu

HABER MERKEZİ 

Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanlığı Sözcüsü Yahya Resul, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin misyonunun tamamlanması için oluşturulan komisyonların hazırladığı raporların ilgili taraflara sunulduğunu belirtti.

Sözcü Yahya Resul, bugün yaptığı açıklamada, uluslararası koalisyon misyonlarının sona ermesi amacıyla oluşturulan Yüksek Askeri Komitesinin gündemlerindeki maddeleri tartışmak üzere Bağdat'taki mevkidaşlarıyla bir araya geldiğini söyledi.

Toplantıda, komite tarafından oluşturulan üç komisyonun hazırladığı raporları ilgili taraflara sunduğunu bildiren Yahya Resul, raporların DAİŞ karşıtı Uluslararası Koalisyona üye ülkelerin Irak’taki misyonunun sona erdirilmesi amacıyla sunulduğunu ifade etti.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin Ofisi, Sudani’nin desteğiyle, Washington ile Bağdat arasında DAİŞ karşıtı Uluslararası Koalisyon güçlerinin terör örgütü DAİŞ’i yenilgiye uğratmasının ardından, Irak’tan çekilme sürecine ilişkin müzakere görüşmelerinin başladığı belirtilmişti.

Sudani başkanlığındaki toplantıda çekilme sürecini takip edecek üst düzey komitenin inceleme çalışmalarının, DAİŞ’in oluşturduğu tehdit düzeyi, operasyon düzenleme gerekliliği ve Irak güvenlik güçlerinin askeri yeteneklerinin güçlendirilmesi düzeyinde başlaması kararlaştırıldı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Hollanda'ya yaptığı resmi ziyaret kapsamında iş adamları ve 40 Hollandalı şirketin temsilcilerinin katıldığı bir seminerde ise uluslararası koalisyondan Irak'taki misyonuna son vermesini talep ettiklerini bildirmişti.

Irak ile ABD arasındaki görüşmelerin başlaması, Iraklı milis gruplarının Irak ve Suriye'deki uluslararası koalisyon üsleri ve karargahlarına yönelik saldırılarının yoğunlaşmasının ardından geldi.