Fuad Hüseyin: Erbil ve Bağdat petrol ihracatını yeniden başlatma konusunda anlaştı

HABER MERKEZİ 

Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Kürdistan Bölgesi petrolünün yeniden ihracata başlaması için tamamlanması gereken birkaç ayrıntı kaldığını belirtti.

Antalya Diplomasi Forumu’na katılan Fuad Hüseyin, CNN Türk'e verdiği özel röportajda Türkiye, Kürdistan Bölgesi ve Irak arasındaki önemli konulara dikkat çekti.

Irak Hükümetinden üst düzey bir heyetin, PKK, su dosyası, Kalkınma Yolu Porjesi ve ikili ilişkileri görüşmek üzere önümüzdeki ay Ankara'yı ziyaret edeceğini belirten Bakan Hüseyin, “PKK'nin Irak'ta siyasi partileri ve sivil toplum kuruluşları var, bunların çok farklı yönleri var ve durum Türkiye'den farklı, dolayısıyla sorun haline geldi.” dedi.

PKK’nin Kürdistan Bölgesi, Irak ve Türkiye’nin sorunu haline geldiğini vurgulayan Bakan Hüseyin, Irak Hükümetinin PKK'nin kendi topraklarında kalmasına izin vermemesi gerektiğini savundu.

Türkiye ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasındaki anlaşmazlıklara değinen Fuad Hüseyin, “Türkiye ile KYB arasındaki ilişkiler iyiydi ancak, durum şu anda öyle değil ve KYB ile Türkiye arasındaki sorunların çözülmesi gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye, Irak ve Körfez'i birbirine bağlayacak Kalkınma Yolu Projesi’nin Irak ile Türkiye açısında oldukça önemli olduğunu kaydeden Bakan Hüseyin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan 2024’te Bağdat’ı ziyaret edeceğini de hatırlattı.

Kürdistan Bölgesi petrolünün yeniden ihracatına da değinen Iraklı Bakan Hüseyin, “Erbil ile Bağdat anlaştı, tamamlanması gereken bazı ayrıntılar var, yakın gelecekte petrolün yeniden ihracatına başlanacak.” ifadelerini kullandı.