Erbil-Diyarbakır uçak seferleri bu ay yeniden başlayacak

Erbil Uluslararası Havalimanı
Erbil Uluslararası Havalimanı

HABER MERKEZİ

Erbil Valisi Umed Xoşnaw, Diyarbakır Ticaret Odası ile ilişkilerinin daha da geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Hem hükümet hem valilik olarak ilişkilerin geliştirilmesini destekliyoruz.” dedi.

Bugün (5 Mart 2024) Erbil'i ziyaret eden Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Kaya başkanlığındaki heyet, Erbil Valisi Umed Xoşnaw ve il odası üyeleri tarafından karşılandı.

Erbil-Diyarbakır direkt uçuşlar çok yakın zamanda yeniden başlayacak

Erbil Valisi Xoşnaw, DTSO’nun ziyaretiyle ilgili Kurdistan24'e bilgiler paylaştı.

Görüşmede iki ticaret odası arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine vurgu yapıldığını belirten Vali Xoşnaw, “Biz de hem hükümet hem valilik olarak ilişkilerin geliştirilmesini destekliyoruz.” ifadesini kullandı.

DTSO heyetinin, Erbil-Diyarbakır arasındaki direkt uçuşların yakın zamanda yeniden başlayacağının müjdesini verdini belirten Xoşnaw, “Bu elbette ikimize de, her iki ilin halkına da hizmet verecek, ilişkiler ve ticaret açısından fayda sağlayacaktır.” dedi.

Nisan ayı sonunda DTSO tarafından düzenlenecek fuara davet edildiklerini kaydeden Umed Xoşnaw, “Biz de daveti memnuniyetle kabul ettik. Bu tür fuarlara katılım, özel sektörün, firmaların ve kamu sektörünün birbirini daha iyi tanımasına yardımcı olur.” diye konuştu.

Kendimizi evimizdeymiş gibi hissediyoruz

DTSO Başkanı Ahmet Kaya ise Kurdistan24'e yaptığı açıklamada, "Erbil, Duhok ve Süleymaniye ticaret odalarıyla 2008 yılından bu yana ticari ilişkilerimiz var. bunları geliştirmek istiyoruz. Bu ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Son yıllarda çok sayıda ticaret anlaşması imzaladık." dedi.

“Kendimizi evimizdeymiş gibi hissediyoruz.” diyen Kaya, “Asıl hedefimiz ticaret hacmini arttırmaktır. Vize sorunu gibi engelleri kaldırmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaya, Erbil-Diyarbakır uçuşlarının yeniden başlamasıyla ilgili, “Erbil-Diyarbakır uçak seferleri bu ay yeniden başlayacak. Bu, birlikte çalışabilmemiz ve her iki tarafa da fayda sağlayabilmemiz için ilişkileri daha da geliştirecektir.” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi ve Irak'a 2014 yılında yaklaşık 13 milyar dolarlık değerinde ihracat gerçekleştirdiklerini kaydeden Kaya, “2022'de ticaret hacmimiz 14 milyar dolara ulaştı. Bu bizim için yeterli değil. İlişkileri geliştirdikçe daha fazla koordinasyon ve ortaklık olacağına inanıyoruz.” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 16 Şubat 2024’te düzenlenen basın toplantısında Erbil-Diyarbakır arasındaki uçak seferlerinin yakın zamanda yeniden başlayacağını duyurdu.

Erbil Uluslararası Havalimanı ile Diyarbakır Havalimanı arasındaki uçuşlar, Covid-19 salgını nedeniyle askıya alınmıştı.

Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Mevlüt Yakut, 15 Aralık 2023'te Kurdisatn24'e yaptığı açıklamada, Ankara ile Erbil arasındaki ilişkilerin çok iyi düzeyde olduğunu belirterek, ikili ilişkileri her alanda geliştirmek istedikleri vurgulamıştı.