Hakan Fidan PKK'yle mücadele ve F-16 gündemiyle ABD'de

HABER MERKEZİ 

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rojava'daki durum, Türk ordusunun PKK'ye yönelik askeri operasyonları ve Ankara'nın ABD'den F-16 savaş uçağı alımını görüşmek üzere Washington’a ziyaret gerçekleştirdi.

Washington ziyareti kapsamında ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile bir araya gelmesinin ardından bir grup senatör ile görüşen Bakan Fidan’ın bugün, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesi bekleniyor.

Basında yer alan bilgilere göre PKK ile mücadele, Rojava’daki durum ve F-16 alım sürecinin hızlandırılması görüşmelerin ana gündemini oluşturuyor.

İsveç’in NATO üyeliğinin Türkiye tarafından da onaylanmasının ardından Ankara-Washington ilişkileri yeni bir seviyeye geçerken, ABD F-16 savaş uçaklarının onarım ve satış yasa tasarısını onayladı.

Tüm bu gelişmelerin ardından Hakan Fidan ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan Washington’a ziyaret gerçekleştirdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce Irak ve Suriye sınırında PKK ile mücadele için 30 kilometrelik bir hattın inşasından söz etmişti ancak ABD, şu ana kadar Türkiye'ye yeşil ışık yakmış değil.

Ayrıca Türkiye, F16'nın satışı ve onarımının bir an önce başlamasını, F35 projesine geri dönmesini ve ülke sanayisine ciddi zarar veren Türkiye'ye yönelik Katsa yaptırımlarının kaldırılmasını talep ediyor.

Öte yandan ABD, Türkiye’nin Ukrayna-Rusya savaşı, enerji taşımacılığı ve bölgesel konulardaki rolüne de önem veriyor.

Pentagon Sözcüsü Pat Ryder, 5 Mart’ta Kurdistan24'e yaptığı açıklamada, F16 savaş uçaklarının Türkiye'ye teslimatını “desteklediklerini” belirtmişti.

ABD Başkanı Joe Biden, 25 Ocak’ta Kongreye bir mektup göndererek, F16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satışının bir an önce onaylanması talimatında bulunmuştu.