Haiti Başbakanı Henry istifa etti

Haiti Başbakanı Ariel Henry
Haiti Başbakanı Ariel Henry

HABER MERKEZİ

Haiti'de şiddet olayları ve yoğun protestolar devam ederken Başbakan Ariel Henry, görevinden istifa etti.

Guyana Devlet Başkanı ve Karayip Topluluğu (CARICOM) Dönem Başkanı Irfaan Ali, açıklamasında, geçici olarak başkanlık konseyinin kurulması ve geçici bir başbakanın atanması konusunda mutabakata varılmasının ardından Başbakan Ariel Henry'nin istifasının kabul edildiği ifade edildi.

CARICOM üyesi 25 ülkenin devlet başkanları, Haiti'deki güvenlik krizini tartışmak üzere olağanüstü toplandı.

Toplantının ardından 5 Mart'tan bu yana güvenlik gerekçesiyle Porto Riko'da bekleyişini sürdüren Henry'nin CARICOM'a istifa kararını ilettiği bildirildi.

Yerel basında çıkan haberde, şiddet olaylarının devam ettiği ülkede, çete mensuplarının 2 karakol ile İçişleri Bakanlığına baskın yaptığı ancak polisler tarafından geri püskürtüldüğü belirtildi.

Haiti’de Başbakan Ariel Henry'nin çok uluslu bir güvenlik gücünün ülkeye gönderilmesini görüşmek üzere Kenya’nın başkenti Nairobi’ye gitmesi üzerine sokaklar karışmıştı[HMJ1] .

Henry'nin istifasını isteyen çetelerin iki cezaevine yönelik düzenlediği baskınlarda 12 kişi hayatını kaybetmiş, en az 4 bin mahkum firar etmişti.

Artan şiddet olayları nedeniyle ülke genelinde 72 saatlik olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, binlerce kişi ise yerlerinden edilmişti.