İsveç, Rojava'daki kamplardan DAİŞ’li kadın ve çocukları geri almıyor

HABER MERKEZİ

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Rojava’daki kamplarda tutulan vatandaşlarını geri alayacağını söyledi.

Bakan Billström, AFP'ye yaptığı açıklamada, İsveç Hükümetinin Rojava’daki (Suriye'nin kuzeydoğusu) kamp veya hapishanelerde barınan veya hapsedilen vatandaşlarını geri almaya hazır olmadığını ifade etti.

Halen Hol Kampı’nda tutuklu bulunan İsveçlilere, kamptan ayrılıp İsveç'e dönmeleri için defalarca fırsat tanındığını belirten Billström, “Ancak bu teklifleri reddettiler. Dolayısıyla İsveç Hükümetinin bu kişilerin geri alması ve nakledilmesi konusunda hiçbir yasal sorumluluğu bulunmamaktadır.” dedi.

Bakan Billström, bu kişilerin geri dönüşünden sonra İsveç’in güvenliği ve istikrarına tehdit oluşturmayacaklarının garantisi olmadığını sözlerine ekledi.

İstatistiklere göre Hol Kampı’nda aralarında 1 kadın ve 5 İsveçli çocuğun yanı sıra İsveç vatandaşı 10 erkek de bulunmaktadır.

Hol Kampı, 1991 yılı başında Körfez Savaşı sırasında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Hol kasabasının güney eteklerinde inşa edildi. 2014 yılında DAİŞ  mücadele sürecinde DAİŞ’li aileler, Hol Kampı’na yerleştirildi.