MSB'den F-35 açıklaması: "Ödediğimiz parayı geri alabileceğimizi düşünüyoruz”

HABER MERKEZİ 

Türkiye ve ABD’nin F-35 konusundaki tutumunda bir değişiklik olmadığı bildirilirken, Türkiye’nin “F-35 için ödediği parayı geri alabileceği” belirtildi.

VOA Türkçe'de yer alan habere göre Türkiye Milli Savunma Bakanlığının (MSB), haftalık basın bilgilendirme toplantısında, basın mensuplarının gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtlandı.

İngiltere'den talep edilen "Eurofighter Typhoon" savaş uçaklarındaki son durumunun ne olduğu sorusuna, "Eurofighter teminine yönelik girişimlerimiz devam etmektedir. Bu konuda Birleşik Krallık yetkilileri ile Alman yetkililer görüşmelerini sürdürmektedir. Bizim beklentimiz müttefiklerimizin, ittifakın ruhuna ve ortak güvenlik perspektifine uygun kararlar almasıdır. Olumlu sonuç alınacağına inanmaktayız.” yanıtı verildi.

ABD Dışişleri Bakanlığının üst düzey diplomatlarından Victoria Nuland Ocak ayındaki Türkiye ziyaretinde, “S-400 sorununu aşabilirsek ki aşmak istiyoruz, ABD Türkiye’yi yeniden F-35 ailesine almaktan memnun olur” demişti.

ABD yönetiminin, "Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerinden vazgeçmesi karşılığında F-35 askeri uçak projesine geri dönüşünü" gündeme getirmesine, Ankara’dan “duruşumuzu koruyoruz” açıklaması gelmişti.

Açıklamada, Türkiye ve ABD’nin F-35 konusundaki tutumunda bir değişiklik olmadığı aktarılarak, “F-35 için ödediğimiz parayı geri alabileceğimizi düşünüyoruz. Bu konuda da görüşmeler devam etmektedir” denildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, dün, ABD ile Türkiye arasında “Stratejik Mekanizma” kapsamında, savunma sanayi alanında iş birliğine odaklı bir diyalog grubu kurulduğunu açıklamıştı.

MSB, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in bugün Irak’ta katıldığı güvenlik toplantısına ilişkin de açıklama yaptı.

Irak ziyaretinde, terörle mücadele ve hudut güvenliğine ilişkin görüş alışverişinde bulunulacağı ve enerji gibi farklı konuların da konuşulacağı bildirildi.