Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişiminden okullarda Newroz kutlaması önerisi

HABER MERKEZİ 

Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), Newroz'un Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda okutulması ve kutlanması önerisinde bulundu.

DİERG, Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına 21 Mart’ın “Newroz” ismiyle okulların her kademesinde kutlanmasına ilişkin önerisiyle ilgili kamuoyuna bir açıklama yaptı.

“Ahmedê Xanî ve Evliya Çelebi’nin metinlerinde Newroz’un Kürt toplumunun asırlardır kutladığı bayram olarak detaylıca betimlendiği” belirtilen açıklamada, Türk toplumunun 21 Mart’ı Nevruz, Fars toplumu ise Navruz ismiyle kutladığı kaydedildi.

Açıklamada, önerinin hangi amaçla sunulduğu şu sözlerle belirtildi:

“Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), Milli Eğitim Bakanlığı’nın 21 Mart’ı ‘Newroz’ ismiyle de okulların her kademesinde kutlamasını önermektedir. Böylece Newroz’un Kürd toplumunun barışçıl, dayanışmacı, coşkulu bayramı, kutlaması olduğu; Ortadoğu’da farklı toplumların farklı isimlerle bugünü kutladığı öğrencilere anlatılabilir.”

Newroz’u kutlama programının 15 ya da 20 dakika sürebileceği aktarılan öneride, “Kutlama programında öğrencilere Kürd toplumu için Newroz’un önemi ve anlamı kısaca anlatıldıktan sonra birkaç Kürdce şarkı ile halay çekilebilir. Annesi ve/veya babası Kürd olmayan öğrenciler de Nevruz gibi Newroz hakkında da bilgilenmiş olacaktır. Böylece, öğrencilerin okul içindeki farklı milliyetleri fark etmesine, bilmesine ve saygısının güçlenmesine katkı sağlanacaktır.” denildi.

Öneride, kız ve erkek öğrencilerin geleneksel kıyafetleriyle kutlamaya katılmalarının özendirilebileceği aktarıldı.

Açıklamada, “DİERG, Milli Eğitim Bakanlığı’na 21 Mart’ın Newroz bayramı ismiyle Belirli Gün ve Haftalar listesine dahil edilmesini önermektedir.” ifadesi yer aldı.