Başkan Barzani’den Halepçe mesajı

HABER MERKEZİ

Başkan Mesud Barzani, Irak devletinin hala Kürdistan halkının haklarını silmek, inkar etmek istemesinin utanç verici olduğunu söyledi.

Başkan Barzani, Halepçe Katliamı’nın 36’ncı yıldönümü dolayısıyla Twitter hesabından bir mesaj paylaştı.

“Halepçe'ye kimyasal saldırı suçu, Kürdistan halkına karşı çıkan düşmanların zulmünün ve insanlık dışı zihniyetinin kanıtıdır.” diyen Başkan Barzani, Halepçe trajedisinin üzerinden 36 yıl geçmesine rağmen Irak devletinin hala Kürt halkının haklarını silmek ve inkar etmek istemesinin utanç verici olduğunu vurguladı.

Barzani'nin Ofisi de Halepçe Katliamı’nın 36’ncı yıldönümünde, "Halepçe’ye yönelik kimyasal saldırıdaki şehitleri saygı ve rahmetle anıyoruz.” başlıklı bir fotoğraf paylaştı.

16 Mart 1988 yılında çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 5 bini aşkın Kürt, Irak’ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin'in emriyle Halepçe'ye savaş uçaklarıyla düzenlenen bombardımanda kullanılan kimyasal silahlarla şehit düştü.

Tarihe “Halepçe Katliamı” olarak geçen bu insanlık dışı saldırı, Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin Kürt halkına karşı 1986-1989 yılları arasında sistematik olarak sürdürdüğü Enfal Soykırımı’nın en acı ve en son etabıydı.

Katliamda çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 5 bini aşkın kişi şehit düştü, 10 binden fazla kişi de yaralandı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporuna göre bu kimyasal saldırı, günümüze kadar 43 bin 753 aşkın kişinin ölümüne, 61 bin fazla kişinin de sakat kalmasına sebep oldu. Sınır Tanımayan Doktorlar ekibi, hardal gazı kullanıldığını teyit etti.