Neçirvan Barzani: Eski rejimin Kürdistan Bölgesi'nde işlediği suçların tazmin edilmesi gerekiyor

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani

HABER MERKEZİ

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Halepçe Katliamı’nın 36’ncı yıldönümünda paylaştığı mesajda, Eski rejimin Kürdistan Bölgesi'nde işlediği suçların her yönüyle tazmin edilmesi gerektiğini vurguladı.

Neçirvan Barzani, Halepçe Katliamı’nın 36’ncı yıldönümü dolayısıyla bir mesaj paylaştı.

Halepçe'ye yapılan kimyasal saldırının, kendi vatanında hak, onurlu bir yaşam ve özgürlük talep eden barış yanlısı, hayat dolu, Kürdistan halkına karşı soykırım, Enfal ve canlı canlı toprağa gömülerek işlenen suçlar halkasının devamı olduğunu belirten Neçirvan Barzani, “Şayet adalet olsaydı tek başına Halepçe soykırımı Kürdistan halkının tüm meşru haklarının tanınmasına yeterli olurdu.” ifadesini kullandı.

Halepçe’nin, Halepçelilerin ve tüm soykırım mağdurlarının, Enfal'in ve eski rejimin Kürdistan Bölgesi'nde işlediği suçların her yönüyle tazmin edilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Neçirvan Barzani, “Irak Hükümeti, mağdurlar için adaleti sağlamayarak, üzerine düşen tüm görev ve sorumlulukları yerine getirmelidir.  Bu tür suçların ve soykırımın bir daha yaşanmaması için küresel düzeyde çalışmalar yapılmalıdır.” dedi.

Neçirvan Barzani mesajının sonunda, “Kürdistan Bölgesi'nin kazanımları, siyasi ve anayasal yapısı, şehitlerin kanları ve tüm bileşenleri ile Kürdistan halkının ödediği bedellerin bir ürünüdür. Dolayısıyla birlik ve beraberlik içinde onları korumak, şehitlerin ruhlarına ve ailelerine karşı herkesin görevidir. Böylece birlikte daha güzel, huzurlu ve güvenli bir geleceğe doğru ilerleyebiliriz.” ifadelerine yer verdi.

16 Mart 1988 yılında çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 5 bini aşkın Kürt, Irak’ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin'in emriyle Halepçe'ye savaş uçaklarıyla düzenlenen bombardımanda kullanılan kimyasal silahlarla şehit düştü.

Tarihe “Halepçe Katliamı” olarak geçen bu insanlık dışı saldırı, Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin Kürt halkına karşı 1986-1989 yılları arasında sistematik olarak sürdürdüğü Enfal Soykırımı’nın en acı ve en son etabıydı.

Katliamda çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 5 bini aşkın kişi şehit düştü, 10 binden fazla kişi de yaralandı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporuna göre bu kimyasal saldırı, günümüze kadar 43 bin 753 aşkın kişinin ölümüne, 61 bin fazla kişinin de sakat kalmasına sebep oldu. Sınır Tanımayan Doktorlar ekibi, hardal gazı kullanıldığını teyit etti.