Romanowski: Bölgedeki hiçbir ülke ABD'nin Irak'taki yerini tutamaz

HABER MERKEZİ 

ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski, DAİŞ tehdidinin Irak ile Suriye'de varlığını sürdürdüğünü ve Irak'ın güvenliği, istikrarı ve egemenliğine bağlı olduklarını belirtirken, “Bölgedeki hiçbir ülke ABD'nin Irak'taki yerini alamaz.” dedi.

Büyükelçi Alina Romanowski, İngilizce ve Kürtçe kaleme aldığı ve Kurdistan24’te yayımlanan özel yazısında, ABD ile Irak arasındaki stratejik ortaklığa dikkat çekerek, “Irak'ın güvenliğine, istikrarına ve egemenliğine bağlıyız. Irak'ı DAİŞ belasından kurtarmak için Iraklı ortaklarımızla omuz omuza durduk. DAİŞ’in ortaya çıkışından 10 yıl ve sahadaki yenilgisinden 5 yıl sonra, Irak'a yönelik tehdidin Irak içinden ve Suriye'den devam ettiği konusunda açık olmalıyız.” sözlerini kullandı.

Irak güvenlik güçlerinin gelecekteki tehditlere karşı koyabilecek kapasitede olmasını istediklerini, bu nedenle ABD Kongresinin 2012'den bu yana Irak güvenlik güçlerine 3,5 milyar dolardan fazla para ayırdığını belirten Romanowski, ABD’nin, gelişmiş F-16 silahları ve Abrams savaş zırhı gibi kritik malzemelerin yanı sıra, Irak güvenlik güçlerine ülkedeki faklı bileşenleri temsil edebilecek ve Irak’ı savunabilecek profesyonel eğitim sağladığını dile getirdi.

ABD’nin Irak'ın en büyük bağışçısı olmaya devam ettiğini savunan Romanowski, “Geçtiğimiz 20 yılda, Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), toplulukların iyileştirilmesi için 11 milyar dolardan fazla kalkınma yardımı sağladı. Bu, Iraklıların yüzlerce işletme kurmasına, binlerce iş yaratmasına, 150 yeni okul, 25 sağlık tesisi ve 130 su projesi inşa etmesine yardımcı oldu.” ifadelerini kullandı.

2014'ten bu yana mültecilere yönelik hastane, içme suyu, ilaç ve tıbbi malzeme inşasına 3,6 milyar dolar, 2017 yılından bu yana da 12 milyondan fazla Iraklıya içme suyu sağlamak için 157 milyon dolar harcadıklarını aktaran Alina Romanowski, yazısının devamında şu sözlere yer verdi:

“Diğer ülkeler Irak'ın kapısını çalıyor ve ABD'nin ve ortaklarımızın sunduklarına alternatif iddialar sunuyorlar, ancak ABD'nin Irak Büyükelçisi olarak hiçbirinin ABD'nin Irak halkına her gün sunduğu kadar teklif sunabileceğini sanmıyorum. Bunların hiçbiri Irak'ı dünyanın geri kalanına bağlayacak ve kalkınmasını güçlendirecek gerçek anlamda eşit bir ortaklık da sunamaz. ABD halkıyla Irak halkı arasında nesiller boyu sürecek köprüler kuruyoruz.”

“Irak'ın uluslararası ticari ilişkileri normalleştirmesi ve ABD doları cinsinden güvenli ticaret gerçekleştirmesi açısından büyük bir başarı olan merkez bankalarıyla ilişkilerin sayısını artırma konusunda merkez bankasına destek verdiklerini” dile getiren Romanowski, “Irak ticari bankalarındaki toplam mevduat son iki yılda yüzde 40 arttı; bu durum, şeffaflığı artırmak, yolsuzluğu ve hırsızlığı ortadan kaldırmak ve Irak bankacılık sektörünü küresel rekabetçi ekonomiye bağlamak için birlikte çalışırken Irak bankacılık kurumlarına olan tüketici güvenini gösteriyor.” diye yazdı.