BM: Gazze'de görevimizi yapmamız engelleniyor

HABER MERKEZİ 

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Gazze ve özellikle kentin kuzeyinde, insani yardım çalışanlarının görevlerini yapmasının sürekli engellendiğini duyurdu.

Günlük basın toplantısında açıklamalarda bulunan Haq, İsrail'in Şifa hastanesi ve çevresinde "askeri operasyonunun" dördüncü gününe girdiğini söyledi.

Tüm tarafların uluslararası insancıl hukuka saygı duyması gerektiğini, siviller ve hastaneler dahil tüm sivil altyapının korunmasının şart olduğunu vurgulayan Haq, Gazze'de insanların şok edici düzeyde hastalık ve açlıkla mücadele verdiğini, BM ve insani yardım ortaklarının her türlü çabayı sarf ettiğini anlattı.

"Ancak sürekli olarak görevimizi yapmamız engelleniyor, özellikle de kuzeyde." diyen Haq, güvenlik riskleri, dinmeyen bombardıman, sivil düzenin olmaması ve erişim engellerinin insani yardım operasyonlarını kısıtlamaya devam ettiğini bildirdi.

Gazze'de insanların kıtlığın eşiğinde olduğunu anımsatan Haq, "Gazze'ye yardım yağdırmamız gerekiyor." diye konuştu.

Çatışmanın sonlandırılması gerektiğini vurgulayan Haq, savaş kurallarına tüm tarafların uyması, yardım organizasyonlarına da güvenli, sürdürülebilir ve koşulsuz erişim sağlanması gerektiğini kaydetti.