Moskova'daki terör saldırısına dünyadan tepkiler

HABER MERKEZİ

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonuna düzenlenen terör saldırısının ardından birçok ülkeden kınama mesajı geldi.

İsrail

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, sosyal medya platformu X hesabından bir mesaj paylaştı.

Moskova'da yaşanan "trajik" olaylardan dolayı üzüntülü olduğunu bildiren Katz, "Kalplerimiz kurbanların aileleri ve etkilenen herkesle birlikte. Böyle anlar bize yaşamın kırılganlığını ve hepimizi birbirine bağlayan ortak insanlığı hatırlatıyor." ifadelerini kullandı.

Japonya

Japonya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kobayaşi Maki da saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

Japonya’nın Moskova'nın Krasnogorsk kentindeki bir ticari yerleşkede meydana gelen ve çok sayıda can kaybıyla sonuçlanan silahlı saldırı olayını şiddetle kınadığını belirten açıklamada Kobayaşi, ülkesinin, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten başsağlığı dileklerini ilettiğini kaydetti.

Dünya Müslüman Alimler Birliği

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Karadaği, Rusya'nın başkenti Moskova'daki terör saldırısını kınadığı mesajda, “Bu terör operasyonunun İslam'la alakası yoktur. İslam'ı temsil ettiklerini iddia etseler bile İslam'dan ziyade bölgesel ve uluslararası istihbarat casuslarını temsil ediyorlar." ifadelerini kullandı.

Saldırının İsrail'in Gazze'de saldırılarını yoğunlaştırdığı bir döneme denk geldiğine dikkati çeken Karadagi, “Siyonistler, Moskova'daki saldırıyla,Gazze'de işlediği suçların göz ardı edilmesi ve Gazze'ye yönelen dikkatlerin dağıtılmasını amaçlıyor.” dedi.

Antonio Guterres

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Terör saldırısında 40 kişinin öldürüldüğü, 100'den fazla kişinin yaralandığı aktarılan açıklamada, Guterres'in yakınlarını kaybeden ailelere ve Rusya hükümetine başsağlığı dilediği belirtildi.

Guterres mesajında, Rusya'nın başkenti Moskova'da konser salonuna düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınadığını, yaralılara acil şifalar dilediğini kaydetti.

Ukrayna

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bazı Rus yetkililerin, söz konusu terör saldırısında Ukrayna'nın yer aldığına yönelik iddialara tepki gösterildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rus yetkililerin, Ukrayna'nın Moskova yakınlarındaki Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen silahlı saldırıda yer aldığı yönündeki suçlamalarını kesin bir dille reddediyor."

Ülkelerine yönelik suçlamaların, "Kremlin'in provokasyonu" olarak nitelendirildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu tür suçlamaları, Rus toplumunda Ukrayna karşıtı histeriyi daha da alevlendirmek, Rus vatandaşlarının devletimize karşı suç niteliğindeki saldırganlığa katılmak üzere daha fazla seferber edilmesi için koşullar yaratmak ve Ukrayna'yı Rusya'nın gözünde itibarsızlaştırmak amacıyla Kremlin tarafından planlanmış bir provokasyon olarak görüyoruz."

Rus özel servislerinin, daha önceleri ülkedeki "kanlı provokasyonlar"ın düzenleyicisi olarak itham edildiği açıklamada, "Putin'in diktatörlüğünün kırmızı çizgileri yok. Tıpkı Ukrayna'ya karşı savaşta füze saldırıları, top atışları ve işkence sonucu binlerce barışçıl Ukraynalıyı öldürdüğü gibi kendi vatandaşlarını da siyasi amaçlarla öldürmeye hazır." değerlendirmesi yapıldı.

Sırbistan

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, yerel bir televizyon programında, ABD ve İngiltere'nin Rusya'nın başkenti Moskova'daki konser salonundaki silahlı saldırıyı önceden bildiğini söyledi.

Vucic, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ve Rus halkına başsağlığı dileyerek, "Birçok kez söylediğimiz ama çok az kişinin duymak istediği, çok az kişinin inanmak istediği, çok az kişinin gerçeklere bakmayı düşündüğü bir şey; 7 Mart'ta ABD'nin (Moskova) Büyükelçiliği, vatandaşlarına alışveriş merkezlerine gitmemeleri çağrısında bulununca İngilizler ve diğerleri de aynısını yaptı. Yani bu, onların özel servislerinin bazı konuşmaları dinlediği, bilgi aldığı ve bunun olacağını bildikleri anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Dün akşam (22 Mart 2024) Rusya’nın başkenti Moskova’da büyük bir konser salonunun bulunduğu Crocus City Hall adlı alışveriş merkezine düzenlenen saldırıda 60'tan fazla kişi yaşamını yitirdi, 100'den fazla kişi de yaralandı.

Görgü tanıklarının açıklamalarına göre en az 3 kişi oldukları belirtilen silahlı kişiler etrafa ateş açtı.

Konser salonunun yer aldığı binada yangın da çıkarken olay yerine çok sayıda güvenlik gücünün sevk edildiği bildirildi.