Ufuk Uras: İstanbul’da seçimlerin kaderini Kürt seçmenler belirleyecek

HABER MERKEZİ 

Siyasetçi ve akademisyen Ufuk Uras, İstanbul’da seçimlerin kaderini Kürt seçmenlerin belirlediği söylerken, Kürt seçmenlerin oylarını Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) yana kullanacakları değerlendirmesinde bulundu.

Ufuk Uras, bugün (25 Mart 2024) Kurdistan24’e yaptığı açıklamada, 31 Mart mahalli idareler genel seçimlerinin Türkiye için önemli olduğunu ancak en önemlisinin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) seçimleri olduğunu belirtti.

Kürtlerin şehirde adayları olduğu ve kendi kararlarını verebildikleri için İBB seçimlerini Kürt seçmenlerin belirleyeceği yönünde değerlendirme yapan Uras, “Kürtler İstanbul'da hangi partiye oy verirse versin o parti kazanır.” dedi.

Türkiye’de seçimlerde muhalefet açısından ciddi bir bahar temizliği olacağına işaret eden Uras, “Özneler kim olacak bunu görmek lazım. Türkiye’deki açılım süreci ne demek, o kadar siyaset merkezileşti ki Erdoğan’ın şahsında buna karşı. yerel yönetimlerin yetkilerini artırmak lazım bu da yeni bir anayasayı gerekli kılıyor. Bu dört yıllık süre içerisinde Erdoğan da adını tarihe böyle geçirmek istiyor.” diye konuştu.

“Kürt sorununun çözümü yerel yönetimlerin yetkisini artırmak.” şeklinde konuşan Uras,  Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Özerklikler Şartının ilk AK Parti tarafından getirildiğini ancak zaman geçtikçe bunu hem iktidarın hem de muhalefettin unuttuğunu savundu.

Türkiye’deki yeni sürece de değinen Ufuk Uras, şu ifadeleri kullandı:

“Yeni süreçte uluslararası konjektörde çok önemli gerek Irak gerek Suriye ekseninde ABD’nin rolü, Türkiye-ABD ilişkilerinin yumuşaması, yani Kürt sorunun sadece terör meselesine indirgenemeyeceği, temel bir anayasal yurttaşlık hakkı olduğu zemininde bazı adımlar atılabilir ama eski açılım süreci gibi olmaz. Yeni aktöreler buna dahil olabilir uluslararası konjektörün nereye evirileceği önemli yani AK Parti bu süreci değerlendirmek isteyecektir. DEM’in de muhatap olarak AK Parti’yi alması çok doğal gelip Madagaskar hükümetiyle görüşecek halleri yok tabi ki var olan hükümet ile görüşecekler. Gerek Leyla Zan’ın gerek Ahmet Türk’ün gerek diğerlerinin bu konudaki olumlu demeçleri de sadece bir niyet beyanı olarak okunmamalı, Hakikaten bu konuda somut adımlar atılacağını düşünüyorlar.”

Türkiye’nin rol model olabilmesi için herkesin kendi kültürü ve kimliği ile yaşayacağı demokratik bir Türkiye inşa edilmesi gerektiği yönünde değerlendirmede bulunan Uras, “Türkiye-Irak ilişkileri de çok kıymetli özellikle daha önce Barzani yönetimiyle geliştirilen model aslında örnek bir model bu model üzerinden gidilerek Türkiye’de karşılıklı olarak kazan kazan formülüyle her iki tarafta kazançlı çıkar. Herkesin istediği gibi yaşadığı bir Orta Doğu’ya zaten kim itiraz edebilir.” sözlerini kullandı.

Geçen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AK Parti’nin kazanmasını “muhalefetin farklı bir gelecek konusunda yurttaşı henüz ikna edememesine” bağlayan ufuk Uras, “AK Parti ile problemimiz var fakat muhalefetinde bu çok parçalı yapısı ne olacak belli değil diye bir kanaat var yoksa AK Parti’den çok muhalefetin kaybetmesi seçim sonuçlarını belirledi.” açıklamasını yaptı.

AK Parti’nin seçimlerde muhalefete göre daha şanslı olduğuna işaret eden Ufuk Uras, açıklamasının devamında, şu ifadelere yer verdi:

“Anketler daha çok daha çok temennileri söylüyor, olması gerektiğini. Geçen seçimde de biz AK Parti ve Erdoğan’ın kazanacağını var sayarken tüketici endekslerine bakmıştık. Tüketici memnuniyet endeksleri yükseldiği için siyaset memnuniyet endeksleri de yükselir diye. Şimdiki anketler son haftayı ölçemiyor, çünkü sandık başı seçmen hakikaten kararını verecek ama AK Parti’nin arkasında bir devlet iradesi var dolayısıyla bu eşit bir yarış değil. Yani parti devleti modeli daha baştan yarışa eşit girmemenize neden oluyor o yüzden ben yine AK Parti’nin bu seçimlerde muhalefete göre daha şanslı olduğunu düşünüyorum."

AK Parti’nin İBB Adayı Murat Kurum’unda seçimlerde başarılı olma ihtimalinin yüksek olduğuna değinen Uras, “Muhalefetin bu çok parçalı yapısı ve geçmiş dönemde Millet İttifakı’nda 6 partinin yan yana gelmesini tırnak içinde bir tür siyasi zina gibi görmeleri muhalefet cephesinde ciddi bir moral bozukluğuna yol açtı, ama kabul etmek gerekir ki İmamoğlu’nun bir karizması var, bu karizma buna yetecek mi hep beraber bunu göreceğiz. Ancak gördüğüm kadarıyla AK Parti son haftaya girerken başa baş durumu belki sandıkta değişebilir.” diye konuştu.