Irak'tan Türkiye'ye tazminat talebi

HABER MERKEZİ 

Paris'teki Uluslararası Tahkim Mahkemesinin petrol ihracatını durdurma kararından önce, 75 bini Kerkük’teki petrol sahalarından olmak üzere günlük 450 bin varil petrol ihraç eden Kürdistan Bölgesi'nin, bir yıldır Ceyhan Limanı’ndan petrol ihraç etmemesi nedeniyle Irak Hükümeti, Türkiye’den tazminat talebinde bulunuyor.

Irak, Türkiye'den 1 milyar 500 milyon dolar tazminat istiyor, ancak Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatının durdurulması Irak ekonomisine bir yıllık süre zarfında 12 milyar dolara mal oldu. Petrol ihracatının önündeki en büyük engel ise Kürdistan Bölgesi'ndeki petrol şirketlerinin Irak Petrol Bakanlığının varil başına 7 dolar olarak belirlediği ücretleri.

Irak Parlamentosu Petrol ve Enerji Komisyonu Üyesi Sabah Subhi, konuya ilişkin K24’e yaptığı açıklamada, “Kürdistan Bölgesi petrolünün Ceyhan Limanı üzerinden ihracatının askıya alınması Irak ekonomisine yaklaşık 12 milyar dolara mal oldu. Bu Irak ekonomisi için oldukça büyük bir miktar.” dedi.

Irak Parlamentosundaki gruplar, Erbil ile Bağdat arasındaki petrol sorununu çözecek petrol ve gaz yasasının çıkarılmasını sabırsızlıkla bekliyor. Söz konusu yasanın Muhammed Şiya Sudani kabinesinin göreve gelmesinin ilk altı ayı içinde parlamentodan geçmesi gerekiyordu, ancak siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle tasarının bir buçuk yıl sonra geçmesi hala pek mümkün görünmüyor.

Kurdistan24’e konuşan Irak Parlamentosu Ekonomi Komisyonu Üyesi Yasr Hus ise “Bu yasanın arkasında kesinlikle siyasi sorunlar var ve yakın zamanda parlamentodan geçirilmeyecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Kürdistan Bölgesi’nden petrol ihracatının askıya alınmasının ardından 25 Haziran - 1 Aralık 2023 tarihleri ​​arasında Bağdat'a 11 milyon 800 bin varil petrol teslim edildi.