Güvenlik Konseyi toplantısında sert tartışmalar

ABD'nin Suriye rejimine ait hava üssünü vurması nedeniyle acil toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında ABD ve Rusya arasında sert tartışmalar yaşandı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ABD'nin Suriye rejimine ait hava üssünü vurması nedeniyle acil toplandı. BMGK'yı acil toplantıya çağıran Bolivya'nın BM Daimi Temsilcisi Sacha Sergio Llorentty Soliz, ABD'yi "tek taraflı bir eylemde bulunarak uluslararası hukuku ihlâl etmekle" suçladı.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft ise, ABD'nin Suriye'ye askeri müdahalesinin "makûl" olduğu değerlendirmesini yaptı ve Birleşik Krallığın ABD'yi desteklediğini dile getirdi.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Francois Delattre de, Suriye'deki kimyasal saldırının uluslararası normları ve hukuku ihlâl ettiğini belirterek, ABD'nin askeri müdahalesinin meşru olduğunu kaydetti.

Delattre, "Umarız bu gelişmeler oyunu değiştiricek etki yapacaktır" diye konuştu.

HALEY: DAHA FAZLASINI YAPMAYA HAZIRIZ

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley operasyonla ilgili Konsey'de yaptığı konuşmada, Esed rejiminin 6 yıl boyunca yüzbinlerce kişiyi öldürdüğünü, milyonlarca kişinin yerinden edilmesine neden olduğunu, uluslararası hukuku ve BMGK kararlarını ihlâl ettiğini söyledi.

BM raporlarının Suriye reijiminin kendi halkına karşı birçok kez kimyasal silah kullandığını ortaya koyduğunu hatırlatan Haley şöyle konuştu:

"Esed, Rusya'nın desteğini alacağını ve sorumlu tutulmayacağını bildiği için kimyasal saldırılar düzenlemeye devam etti ama bu dün gece değişti. Kimyasal silahlar kullanıldığında ABD artık buna seyirci kalmayacak.  Ölümcül kimyasal silahların yayılmasını ve kullanılmasını önlemek, ABD'nin ulusal güvenliği için hayati önem taşıyor."

Artık yeter demenin ve harekete geçmenin zamanı geldiğini ifade eden Haley, "Dün gece çok ölçülü bir adım attık, daha fazlasını yapmaya hazırız ama umuyoruz gerek kalmaz" dedi.

SAFRONKOV: KORKUNÇ SONUÇLARI OLABİLİR

Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Vladimir Safronkov ise konuşmasında, ABD'nin askeri operasyonunu "uluslararası hukukun açık ihlâli ve saldırı" olarak nitelendirdi.

"ABD'nin gayrimeşru eylemini kınıyoruz." diyen Safronkov, "Bu eylemin bölgesel ve uluslararası istikrara yönelik ciddi sonuçları olabilir" ifadesini kullandı.

Safronkov ABD'nin saldırısının "terörizmi güçlendirdiğini" de iddia ederek, "Tekrar tekrar söylüyorum: Suriye silahlı kuvvetleri ülkede terörizmle savaşan ana kuruluştur. Teröristlerle kim savaşacak? Bu yasa dışı silahlı gruplar mı?" diye sordu.

Saldırının "teröristlere moral verdiğini" de savunan Safronkov, bunun Cenevre'deki diplomatik sürece de zarar verdiğini iddia etti.

KONSEYDE KİMYASAL SALDIRI MÜZAKERELERİ

Öte yandan İdlib'deki kimyasal silah saldırısına ilişkin hazırlanan üç ayrı BMGK karar tasarısının müzakereleri de devam ediyor.

ABD, İngiltere ve Fransa bir tasarı hazırlamış ardından da Rusya karşı tasarı hazırlayarak üyelere sunmuştu.

Arayı bulmak isteyen BMGK'nın 10 geçici üyesi ise üçüncü bir tasarı hazırlayarak üyelere dağıtmıştı. Bu tasarıların oylama için Konsey'e getirilip getirilmeyeceği henüz açıklanmadı.

Kaynak: Kürdistan24, Reuters