Kürdistan Diasporası Konfederasyonu: Belçika'da Kürtlere yönelik ırkçı saldırılar kabul edilemez

HABER MERKEZİ 

Kürdistan Diasporası Konfederasyonu, Belçika'da Kürdistan bayrağı taşıyan birkaç Kürt aile ve gencine yönelik ırkçı Türkler tarafından düzenlene saldırıya ilişkin açıklama yayınladı.

Olayların 25 Mart 2024’te Leuven sokaklarında yaşandığı belirtilen açıklamada, "Kürdistan bayrağı taşıyan ve Kürt kıyafetleri giyen bir grup Kürt genci, Newroz'u kutlamak için (Leuven) sokaklarında yürüyüş yaptı. Bu ırkçı Türklerin bir Kürt aileye saldırıp evlerinin camlarını kırmasına neden oldu, hatta polis aşırı Türk saldırılarını önlemek için evde güvenlik önlemi bile aldı. Leuven'deki bu olay Hassel ve Brüksel gibi şehirlere de sıçradı. Aşırı Türk grubunun saldırıları birkaç gündür devam ediyor. Bu saldırıda Belçika'daki merkezimizin 2 üyesi de yaralandı." ifadeleri yer aldı.

Her türlü çatışma ve çelişkinin çözümünde şiddete başvurulmasının reddedildiği, faaliyetlerinde demokratik ve barışçıl yöntemleri esas aldıklarına işaret eden Kürdistan Diasporası Konfederasyonu, “şüphesiz milli bayram olan Newroz'u kutlamanın Kürtlerin meşru hakkı olduğunu ve hiç kimsenin bu bayramın kutlanmasını engelleme hakkına sahip olmadığı” bildirildi.

"Kimsenin Newroz kutlamalarını engellemeye hakkı yoktur. Kürtlere yönelik ırkçı saldırıları kınıyoruz. Böyle bir olayın Avrupa'nın başkentinde gerçeklemesinin kabul edilmesi mümkün değildir.” denilen açıklamada, “Belçika'da yaşayan Kürtler de Belçika yasalarına uygun hareket etmeli, ırkçı saldırılara karşı hoşnutsuzluklarını yasal çerçevede göstermelidir. Dükkanlara veya kamu mallarına saldırmak Kürtlere ve Belçika halkına değil, ırkçılara hizmet etmektedir." sözleri kullanıldı.

Kürt gençlerinin kışkırtmalara, provokasyonlara kanmaması gerektiği konusunda uyarı yapılan açıklamada, tepkilerin demokratik, barışçıl ve yasal çerçevede gösterilmesi çağrısı yapılırken, “Kürt gençliği şiddet içeren yöntemlerden uzak durmalı, ırkçılara zemin hazırlamamalıdır.” denildi.

Kürtlerin her daim barışçıl bir halk olduğu dile getirilen açıklamada, Türk ailelerine de çocuklarını Kürtlere karşı şiddet kullanmalarının önüne geçme çağrısı yapıldı.

Kürdistan Diaspora Konfederasyonu Belçika güvenlik güçlerine, aşırılıkçı yanlısı Türk  gruplarının Kürtlere yönelik ırkçı saldırılarını engellemesi ayrıca provokasyon yapanların gerekli yasal cezaya tabi tutulması istendi.

Açıklamada, “Dünyadaki her millet gibi Kürt halkının da milli ve dini bayramlarını Kürt kıyafetleriyle kutlama hakkı vardır. Kürtler her zaman barışçıl olmuştur ve Türk ailelerine çocuklarını şiddet ve diğer uluslara karşı aykırı davranmamaları konusunda eğitmemeleri çağrısında bulunuyoruz. Kürtleri silme yönteminden vazgeçin, çünkü Kürt varlığı hiçbir zaman silinmemiştir, hiçbir zaman da silinmeyecektir.” ifadeleri yer aldı.

Belçika güvenlik güçlerinden, aşırılıkçı yanlısı Türk gruplarının Kürtlere yönelik ırkçı saldırılarını engellemesi ayrıca provokasyon yapanların gerekli yasal cezaya tabi tutulması istendi.