Başkan Barzani Fransa’nın Erbil Başkonsolosu Braem’i kabul etti

HABER MERKEZİ 

Başkan Mesud Barzani, “KDP, müdahalesiz ve ön tasarımsız, temiz ve özgür seçimlerden yanadır. KDP’nin tutumu, Kürt halkının iradesini ele geçirmeye yönelik komplonun başarıya ulaşmasını engellemekti.” dedi.

Barzani’nin Ofisinden yapılan açıklamaya göre Başkan Barzani, bugün (1 Nisan 2024) Salahaddin’de Fransa’nın Erbil Başkonsolosu Yann Braem’i kabul etti.

Görüşmede, Kürdistan Parlamento seçimleri ile Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) seçimlere yönelik tutumunun ele alındığı belirtilen açıklamada, “Fransa'nın Erbil Başkonsolosu, Kürdistan Bölgesi'ndeki seçimlerin önemine işaret ederken, ülkesinin güçlü ve istikrarlı bir Kürdistan Bölgesi'nden yana olduğunu ayrıca bölgedeki siyasi partiler arasındaki çatışma ve endişelerin çözülmesinden yana olduğunu söyledi.” ifadeleri yer aldı.

Yann Braem, siyasi krizin aşılması ve federal Irak Hükümeti ile yaşanan sorunların çözülmesi amacıyla ülkesinin Kürdistan Bölgesi Hükümetine yardım etmeye hazır olduğunu dile getirdi.

Başkan Barzani de Fransa'nın Kürdistan halkının davasını desteklemedeki rolüne övgüde bulunarak, Kürdistan halkı ile Fransa halkı arasındaki ilişkiyi tarihi ve benzeri görülmemiş bir ilişki olarak nitelendirdi.

KDP’nin bölgede “meşruiyetin ve seçimlerin kurucusu” olduğunu söyleyen Başkan Barzani, “KDP iki yıldır seçimlerin zamanında yapılması için elinden geleni yaptı ancak seçimler engellendi. Adil seçimlere karşı sorun yaratmak amacıyla açıkça dış güçlere ve federal mahkemeye başvuruldu.” sözlerini kullandı.

Başkan Barzani, “Etnik ve dini bileşenleri seçimlerden mahrum bırakmak, yüzbinlerce seçmeni oy vermekten mahrum bırakmak, Halepçe'yi gerçek sandalye sayısından mahrum bırakmak ve seçimlerde uygunsuz tedbirler uygulamak, seçimlerin Kürdistan halkının gerçek sesini ifade edememesine neden oluyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“KDP, müdahalesiz ve ön tasarımsız, temiz ve özgür seçimlerden yanadır. KDP’nin tutumu, Kürt halkının iradesini ele geçirmeye yönelik komplonun başarıya ulaşmasını engellemekti.” diyen Başkan Barzani, tüm teknik eksikliklerin, anayasal ve hukuki ihlallerin giderilmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Uluslararası topluma da çağrı yapan Başkan Barzani, Kürdistan halkının gerçek sesine hizmet eden özgür ve tarafsız seçimlerin izlenmesine ve güvence altına alınmasına yardım etmelerini istedi.