BMGK İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasına yönelik saldırıyı inceledi

Birçok üye ülke İsrail’i kınarken, ABD ise İran’ı suçladı.
BMGK
BMGK

HABER MERKEZİ

İsrail’in İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasına düzenlediği saldırı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) ele alındı.

ABD'nin BM Büyükelçi Yardımcısı Robert Wood Washington'un Şam'daki saldırıda dahlinin ve önceden bilgisinin olmadığını savundu. Vurulan binanın durumu hakkında henüz net bilgilere ulaşamadıklarını ifade eden Wood, “İran ve onun vekili olan gruplar bölgede gerilimi tırmandırmaktan kaçınmalıdır.” dedi.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vasily Nebenzya ise Moskova'nın bu tür saldırgan eylemlerin İsrail tarafından bölgede “çatışmayı daha da körüklemek için” tasarlandığını düşündüğünü söyledi. Nebenzya, İsrail'i Suriye ve diğer komşu ülkelerin topraklarında provokatif eylemlerde bulunmaktan vazgeçmeye çağırdı.

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Qusay el-Dahhak da İsrail'in saldırıyı işgal altındaki Golan Tepelerinden yaptığını iddia etti. Saldırının meydana geldiği alanın sivillerle dolu olduğuna dikkat çeken el-Dahhak, İsrail'in saldırılarını ABD desteği olmadan gerçekleştiremeyeceğini vurguladı. ABD'nin yıllardır İsrail'e destek verdiğini hatırlatan el-Dahkak, İsrail'in de bu sayede Filistin halkına soykırım yaptığını ifade etti.

İran'ın BM Büyükelçi Yardımcısı Zehra Erşadi de konseyi İran'ın Şam'daki diplomatik binasına yönelik bu suç eylemini ve terörist saldırıyı “şiddetle kınamaya” çağırdı.

İran'ın saldırıya yanıt verme hakkına sahip olduğunu vurgulayan Erşadi, İsrail'in kurucu BM Tüzüğünü, uluslararası hukuku ve elçilik ve konsolosluk binalarının dokunulmazlığını ihlal ettiğinin altını çizdi.

İran’ın Şam’daki Büyükelçilik yerleşkesinde yer alan Konsolosluk binasına 1 Nisan'da düzenlenen hava saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü'nün üst düzey komutanlarından Muhammed Rıza Zahedi'nin de yer aldığı 8 kişinin öldürüldüğünü açıklamıştı.

İran, saldırıyı İsrail’in düzenlediğini açıklarken, Tel Aviv yönetimi sessiz kalmaya devam etmişti.

Saldırıya misillemede bulunacağını duyuran İran, ABD'yi de sorumlu tuttuklarını bildirmişti.