Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının yeniden faaliyete geçilmesi için hazırlıklar sürüyor

Petrol boru hattı
Petrol boru hattı

HABER MERKEZİ

Türkiye üzerinden dünya pazarlarına petrol ihracatının yeniden başlamasına hazırlıklar kapsamında Kerkük-Ceyhan petrol boru hattını deneysel olarak işletti.

Kuzey Petrol Şirketi'nden bir kaynak (North Oil Company), 5 Nisan 2024 Cuma günü Irak basınına, Kerkük-Ceyhan petrol boru hattınının herhangi bir çatlak ve kesinti olup olmadığını tespit etmek için deneysel olarak petrol gönderildiğini söyledi.

Kuzey Petrol Şirketi’nin, Irak Petrol Bakanlığının çalışmaları ve yönergeleri çerçevesinde Kerkük ilindeki petrol sahalarından Türkiye'nin Ceyhan Limanına kadar uzanacak Kerkük-Ceyhan petrol boru hattını hazırladığını açıkladı.

Terör örgütü DAİŞ, Kerkük, Salahaddin ve Ninova vilayetlerinde 350 kilometrelik uzunluğundaki Kerkük-Ceyhan petrol boru hattına zarar vermişti.

Şirketin mevcut üretiminin günlük 350 bin varil olduğu, bunun 10 bin varilinin Ürdün'e ihraç edildiği, 100 bin varilinin ise yerel rafinerilere tedarik edildiği belirtiliyor.

Paris'teki Uluslararası Tahkim Mahkemesinin Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatına ilişkin 25 Mart 2023 tarihli kararının ardından Ceyhan Limanı üzerinden yapılan petrol ihracatı askıya alınmıştı.