Şex Wesanan ve Balisan kimyasal saldırının üzerinden 37 yıl geçti

Baas rejimi tarafından gerçekleştirilen Şex Wesanan ve Balisan kimyasal saldırısının üzerinden 37 yıl geçti.

HABER MERKEZİ

Baas rejimi tarafından gerçekleştirilen Şex Wesanan ve Balisan kimyasal saldırısının üzerinden 37 yıl geçti.

263 kadın, çocuk, yaşlı ve gencin yaşamını yitirdiği saldırıda, 800 kişi de yaralanmıştı. Bazı yaralılar bugün bile kimyasal saldırının izlerinin üzerlerinde taşıyor.

Irak Hükümeti, şimdiye kadar kimyasal saldırının kurbanlarının yakınlarına maddi ve manevi tazminat sunmadı.

16 Nisan 1987’de gerçekleşen katliamda yaşamını yitirenlerin defnedildiği mezarlıktaki bazı mezar taşlarında 3 veya 4 kurbanın ismi birlikte yazılmış durumda.

Şex Wesan ve Balisan kimyasal saldırısı, Baas rejiminin Kürdistan’da kimyasal saldırı gerçekleştirdiği ilk bölgeydi. Saldırının ardından Baas rejimi askerleri, hastanelere kaldırılan yaralıları şehir dışına götürüp, bilinmeyen yerlerde kurşun yağmuruna tutmuştu.

1991 yılındaki Raperin’in ardından söz konusu saldırıda yaşamını yitirenlerin bir kısmının cesetleri kendi köylerine taşındı. Ancak çok sayıda kurbanın cesetlerinin nerede olduğu halen bilinmiyor.

Kürdistan Bölgesi Parlamentosuna 7 Nisan 2007’de gerçekleştirilen oturumda, Xoşnaweti Vadisi'ne düzenlenen kimyasal saldırıda şehit olanların ve mağdurların anısına 16 Nisan Kürdistan Çevre Günü olarak ilan edildi.

Her yıl söz konusu saldırının yıldönümü ve Kürdistan Çevre Günü'nde devlet kurumları, vatandaşlar ve toplumun diğer kesimleri fidan dikiyorlar.