Mesrur Barzani: Gazetecilik ve ifade özgürlüğünde ilerlemeler kaydedildi

Başbakan Mesrur Barzani
Başbakan Mesrur Barzani

HABER MERKEZİ

Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi Hükümetinin hukuk çerçevesinde gazetecilik ve ifade özgürlüğü için uygun bir ortam sağlamaya kararlı olduğunu söyledi.

Başbakan Barzani’nin katılımıyla bugün (22 Nisan 2024) Kürdistan Gazeteciler Sendikası tarafından Erbil Uluslararası Gazeteciler Zirvesi düzenlendi.

Zirvede konuşma yapan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi Hükümetinin hukuk çerçevesinde gazetecilik ve ifade özgürlüğü için uygun bir ortam sağlamaya kararlı olduğunu belirtti.

Mesrur Barzani, zirveye katılmak için dünyanın dört bir yanından gelen gazetecilerı ve medyacıları selamlayark, “Kürt Gazeteciler Günü ve Kürdistan Gazeteciler Sendikası’nın kuruluş yıldönümü dolayısıyla Kürt gazetecileri yürekten kutluyor, kendilerine başarılar diliyorum.” dedi.

“Kürdistan Bölgesi Hükümeti, gazetecilik etiği ve uluslararası standartlar çerçevesinde görev ve mesajlarını profesyonel ve sorumlu bir şekilde yerine getirmedeki gazetecilerin önemli rolüne her zaman saygı duymuştur” diyen Başbakan Barzani, “Basın mensupları, devlet kurumlarının önemli bir yardımcısıdır. Toplum ve ülkenin gelişmesi için (devlet kurumlarıyla) birlikte çalışıyorlar." sözlerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi’ndeki medya özgürlüğüne işaret eden Başbakan Barzani, "Hükümet, hukuk çerçevesinde gazetecilik ve ifade özgürlüğü için uygun bir ortam sağlamaya kararlıdır.” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi'nin gelişmiş bir basın yasasına sahip olduğunu belirten Mesrur Barzani, “Bunun sonucunda Kürdistan Bölgesi'nde gazetecilik ve ifade özgürlüğünde ilerlemeler kaydedildi. Kürdistan Bölgesi’nde basın özgürlüğü, düşmanların bunu sürekli suistimal etmeye çalıştığı bir seviyeye ulaştı. Gazeteciler ve sendikalara, bu önemli mesleğin basın ve ifade özgürlüğünün kötüye kullanıldığı bir platform haline gelmesine izin vermemeleri çağrısında bulunuyorum. Bu zirveye ev sahipliği yapmak için Erbil'i tercih eden Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun (IFJ) Gezeteciler Cinsiyet Konseyine teşekkür ediyorum. Bunun Kürdistan Gazeteciler Sendikası ile ortak çalışma ve projeler yürütülmesine fırsat olmasını diliyorum.” dedi.

Kürdistan Bölgesi Hükümetinin, kadın gazetecilerin önündeki tüm engeller ve onlara yönelik her türlü şiddet ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması için Gazeteciler Sendikası ve ilgili tüm taraflarla koordinasyon ve iş birliği yapmaya hazır olduğununun altını çizen Mesrur Barzani, “Bu bağlamda hükümet, kadın gazetecilerin görevlerini profesyonelce yerine getirmeleri için gerekenleri yapıyor. Kürt Gazeteciler Günü'nü ve Kürdistan Gazeteciler Sendikası'nın kuruluş yıldönümünü kutluyorum.” ifadelerini kullandı.