Kalkınma Yolu projesinin Bağdat-Erbil ilişkilerinde güçlü bir nokta olması bekleniyor

HABER MERKEZİ 

Ekonomist Fadi Hasan, Kalkınma Yolu projesinin önemli olduğunu belirtirken, Bağdat-Erbil ilişkilerinde güçlü bir nokta olacağını söyledi.

Kurdistan24’e konuk olan Fadi Hasan, Kalkınma Yolu projesinin önemli olduğunu ve projeyle beraber Irak'ta yeni bir durum oluşacağını kaydederken, güvenlik açısından ciddi önlemler alınması gerektiğine da işaret etti.

Söz konusu projenin jeopolitik açıdan çok önemli olduğunun altını çizen Hasan, Kalkınma Yolu projesinin ticaret haritasını değiştireceğini ve Erbil-Bağdat ilişkilerinde güçlü bir nokta olacağını anlattı.

Kalkınma Yolu projesinin Irak ile Körfez ülkeleri arasındaki ilişkilere büyük güç kazandıracağını, bunları Avrupa ve Batı ülkelerine taşıyacağını dile getiren Fadi Hasan, projenin katılan tüm ülkelerin hedeflerine ulaşmasına olanak sağlayacağını ve bölgedeki ekonomik durumu değiştireceğini aktardı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Asya'yı Avrupa'ya bağlayacağını söylediği Kalkınma Yolu projesini mayıs ayı sonlarında açıklamıştı.

Basra Körfezi'ndeki Büyük Faw Limanı'ndan başlayıp Irak'ın kuzeyine doğru devam ederek Türkiye'ye ulaşacak projenin 1200 kilometre uzunluğunda demir yolu ve kara yolu altyapısını içermesi planlanıyor. Bu projenin Basra, Bağdat ve Musul'u de içeren bir güzergahı takip ederek Türkiye'deki demir yolu ağına bağlanması hedefleniyor.