Bakanlar Kurulunun gündemindeki konular açıklandı

HABER MERKEZİ 

Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin katılımıyla bugün (24 Nisan 2024) yerel saatle 11.00’de başlayan Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu toplantısının detayları belli oldu.

Başbakan Barzani toplantının başında, 1974 yılında Qeladize ve Süleymaniye Üniversitesi öğrencilerine yönelik bombalamanın aynı zamanda 1982 yılında düzenlenen gösteriye katılanlara yönelik saldırının 50. yılını yad ederek, şehitlerin mücadelesini ve fedakarlığını her zaman hatırladıklarını belirtti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bağdat ardından Erbil’e gerçekleştirdiği ziyareti değerlendiren Mesrur Barzani, önemli bir ziyaret olduğunu, ikili ilişkilerin teşviki ve geliştirilmesi konularına etkisi olacağını söyledi.

Toplantının birinci bölümünde, Maliye ve Ekonomi Bakanlığı ile müzakere heyetinin, hükümetin gelirler ve banka yoluyla maaş ödenmesi alanındaki yükümlülüklerini uygulamaya koymak için gerekli mekanizmaların oluşturulmasına ilişkin ortak raporu masaya yatırıldı. Rapor, Maliye ve Ekonomi Bakanı Awat Şeyh Cenab tarafından kurula sunuldu.

Maliye ve Ekonomi Bakanlığı ile müzakere heyeti, ilgili federal yasalarda belirlenenlere göre, bölgeden elde edilen petrol dışı gelirlerden federal hazine payının Federal Maliye Bakanlığı hesabına aktarılması talimatını verdi.

Kürdistan Bölgesi Hükümetinin petrol ihracatına mümkün olan en kısa sürede yeniden başlamak istediği belirtilirken, federal hükümetle petrolün SOMO aracılığıyla satılması konusunda mutabakata varıldığı ve çözülmemiş sorunların çözülmesinin ardından gelirin federal hazineye geri dönmesinin iki taraf arasında anayasal ilkeler dikkate alınarak bu yılın ocak ayında imzalanan mutabakat zaptı çerçevesinde olmasının istendiği kaydedildi.

Yükümlülükler karşılığında Bakanlar Kurulu, federal hükümete, Kürdistan Bölgesi'nin mali yetkilerini Irak'ın diğer bölgeleriyle aynı düzeyde göndermesi çağrısında bulunulan toplantının ikinci bölümünde, reform yasası çerçevesinde ihtisas ve ticari bankalardan verilen kredilerin geri ödenmesini kolaylaştırmak için çeşitli önerilerde bulunuldu.

Toplantının üçüncü bölümünde ise Planlama Bakanı Dara Reşid, müteahitleri sınıflandıran yönetmelik taslağını kurula sundu.

Bakanlar Kurulu, müzakerelerin ardından bölgedeki müteahhitlerin uzmanlık, yetenek, teknik ve mali beceri alanlarında uygulanabilir kriterlere göre sınıflandırılmasını ve işleri uygulama kabiliyeti olmayan vasıfsız müteahhitlerin kaldırılmasını amaçlayan yönetmeliği oybirliğiyle onayladı.