Muhammed Şukri: Kürdistan Bölgesi yatırım açısından Irak'tan daha ileride

HABER MERKEZİ

Kürdistan Bölgesi Yatırım Kurulu Başkanı Muhammed Şukri, Irak Yatırım Kurulunun Kürdistan Bölgesi'ndeki yatırım tecrübesinden yararlanarak kendi bölgelerine aktarmak istediğini bildirerek, “Kürdistan Bölgesi yatırım açısından Irak'tan daha ileride.” dedi.

Kurdistan24’ün haber bültenine konuk olan Muhammed Şukri, Kürdistan Bölgesi'nde yatırımların artmasının nedeninin Kürdistan Bölgesi Hükümetinin sektöre sağladığı kolaylıklar olduğunu dile getirdi.

Kürdistan Bölgesi’nin Irak'a göre daha istikrarlı olduğundan yerli ve yabancı yatırımcıların çoğunun odak noktası olduğuna işaret eden Şukri, Kürdistan Bölgesi’nin krize rağmen proje uygulama anlamında Irak'ın ilerisinde olduğunu belirtti.

“Dokuzuncu kabinede, izinlerin alınmasından sonraki ilk 60 gün içinde düzgün çalışmayan 155'ten fazla projenin izinleri geri çekildi.” diyen Şukri, “Şu anda Irak'ta çalışan ve büyük projeler alan yatırımcılar, daha önce Kürdistan Bölgesi'nde yaptıkları işlerin kalitesinden dolayı Kürdistan Bölgesi'nden gelen yatırımcılar.” ifadesini kullandı.

Muhammed Şukri, “Kürdistan Bölgesi yatırım için uygun bir ortam. Irak Yatırım Kurulu, başta yol, altyapı, konut projeleri ve fabrikalar olmak üzere Kürdistan Bölgesi'nin yatırım tecrübesinden sürekli olarak yararlanmak istiyor.” diye konuştu.

Yatırım Kurulu Başkanı’nın açıklamasına göre 9’uncu Kabinede yatırımcılara 404 lisans verilirken, 2023 yılı yatırımcılara 155 yatırım lisansının verildiği yatırım konusunda örnek bir yıl oldu.

Muhammed Şukri, 2024 yılında yatırımcıların daha fazla proje hayata geçirmesini kolaylaştıracaklarını söylerken, “Orta ve güney Irak'tan yatırımcılar Kürdistan Bölgesi'ne gelip yatırım yapma konusunda istekli ve Yatırım Kurulunun 2024 yılındaki hedefi yatırımcılara yaklaşık 200 lisans vermek.” açıklamasını yaptı.

2024 yılı için tarım, sanayi ve modern turizm alanlarının inşasına odaklandıklarını bildiren Şukri, “Gelecekte Kürdistan Bölgesi'ndeki turizm alanları başta olmak üzere birçok yeni alan yatırım piyasasına sunulacak.” dedi.