Uluslararası Af Örgütü: Irak'ta toplu idam cezası uygulanıyor

HABER MERKEZİ 

Uluslararası Af Örgütü, bir dizi Iraklının ülkedeki bir hapishanede idam edilmesiyle ilgili endişelerini dile getirirken, bunun Irak'taki ilk toplu idam olmayabileceğini ileri sürdü.

Uluslararası Af Örgütü (İnsan Hakları İzleme Örgütü), Irak'ın 22 Nisan 2024'te Nasriya Merkez Hapishanesinde 13 kişiyi terör suçundan hüküm giydikten sonra idam ettiğini doğrularken, bu adımı "aşırı ve belirsiz" olarak nitelendirdi.

Çok daha fazla kişinin gizlice infaz edilmiş olabileceğinden endişe duyduğunu belirten Uluslararası Af Örgütü, geçen yıllarda buna benzer birçok cezanın gelmesinden endişe duyduğuna dikkat çekti.

Güvenlik kaynakları daha önce medyaya 25 Ocak 2023'te 13 erkeğin idam edildiğini doğrulamıştı; bu, Kasım 2022’den bu yana ilk toplu infazdı. Ancak idam mahkumlarını temsil eden aktivistler ve avukatlar, Uluslararası Af Örgütüne, Nisan ayından bu yana düzinelerce kişinin daha idam edildiğini bildirdi.

22 Nisan'da idam edilen 13 kişiden 11'i DAİŞ’e üye olmaktan suçlu bulunurken, diğer ikisinin avukatları Uluslararası Af Örgütüne bu kişilerin terörizmle ilgili suçlamalar nedeniyle hapis cezasına çarptırıldıklarını ve şeffaf olmayan bir yargılamayla mahkum edildiklerini ifade etti.