Askeri kaynaklar: Kor Mor gaz sahası Irak içinden bombalandı

HABER MERKEZİ 

Askeri ve güvenlik kaynakları, Kor Mor gaz sahasının Irak içinden, özellikle de Kürdistan Bölgesi ile Irak arasında güvenlik açığı olan Salahaddin ve Diyala'dan bombalandığını doğruladı.

Kürdistan Bölgesi ile Irak arasındaki güvenlik açığı olan bölgeler, Kürdistan Bölgesi sorun kaynağı haline geldi; çünkü burası, her biri belirli bir hareket ve kişiliğe ait olan birçok farklı silahlı grubun üssü haline gelmiş.

Tüm askeri ve güvenlik kaynakları, Kor Mor gaz sahasının Irak topraklarından bombalandığını doğrularken, bombayı atan grubun Kürdistan Bölgesi ile Irak arasındaki, özellikle de Salahaddin kuşağı ile Diyala arasındaki güvenlik açığından yararlandığına dair şüpheler var; çünkü Kor Mor gaz sahasını 26 Kasım'da hedef alan drone, sahanın güneyinden, güvenlik açığı bölgesinden fırlatılmıştı.

Kürdistan Bölgesi ile Irak arasındaki güvenlik boşluklarını doldurmak amacıyla 2017 yılında Peşmerge ve Irak ordusu arasında ortak bir 20'nci Müşterek Tugay'ın kurulması kararı alınmış, söz konusu tugaya yaklaşık 3 bin Peşmerge yerleştirilmişti. Ancak Irak Hükümeti, güvenlik açığını kontrol altına almak, güvenlik açığı olan bölgeden ve Irak'tan gelen tehditleri sona erdirmek amacıyla 20'nci Müşterek Tugay'a maaş bağlanmasına şu ana kadar izin vermedi.

Süleymaniye'nin Çemçemal ilçesine bağlı Kadir Kerem nahiyesindeki Kor Mor gaz sahasına 26 Nisan 2024'te drone ile saldırı düzenlenmişti.

Söz konusu saldırı nedeniyle sahada görevli Yemenli 4 işçinin hayatını kaybettiği ve yaralıların olduğu öğrenilmişti.

Elektrik ve Doğal Kaynaklar bakanlıkları yayınladıkları ortak bildiriyle, Kor Mor gaz sahasına düzenlenen saldırı dolayısıyla enerji santrallerine gaz tedarikinin durduğunu, yaklaşık 2 bin 500 MW elektrik kesintisi yaşandığını aktarmıştı.