Neçirvan Barzani: Ezidiler mahalli güçlere maruz bırakılmamalı

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Ezidi Soykırımı'nın 10'uncu yıldönümünde tüm taraflara Şengal halkına ve Ezidilere hizmet etme çabalarını yoğunlaştırma çağrısında bulundu.

Neçirvan Barzani, bugün (3 Ağustos 2024) Ezidi Soykırımı'nın 10. yıldönümü münasebetile düzenlenen anma töreninde konuşma yaptı.

Modern ve gelişmiş dünyada Ezidilere yönelik soykırımın, tüm insanlığı sarsan inanılmaz bir şok olduğunu belirten Kürdistan Bölgesi Başkanı , "Bu suçun, Kürdistan ve Irak tarihinde daha ciddiye alınması ve  başka yerlerde tekrarlanmaması için tüm uluslararası toplumun birlikte çalışması gereken bir dönüm noktasıydı." ifadesini kullandı.

Ezidi Soykırımı'nı tanımak için uluslararası düzeyde yapılan çalışmaların takdire şayan olduğunu dile getiren Neçirvan Barzani, "Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin Ezidi mültecilere verdiği yardım ve destek saygı ve takdire değer. Ancak bunların hiçbiri elbette yeterli değil ve aziz Ezidi halkı için daha yapılacak çok şey var." diye konuştu.

"Şengal halkına ve Ezidilere hizmet etmek önceliğiz olmalı." diyen Neçirvan Barzani, konuşmasını şu cümlelerle sürdüdrü:

"Şengal ve Ezidilerin mahalli güçlere maruz bırakılmaması için hep birlikte çalışmalıyız. Şengal halkı kendi işlerini kendi halletmeli ve artık sınırın ötesindeki güçlerin esiri olmamalıdır." 

Ezidi Soykırımı

3 Ağustos 2014’te başlayan saldırılarda kadın ve çocukların da içinde olduğu binlerce Ezidi Kürt hayatını kaybederken, binlerce kişi de DAİŞ tarafından kaçırıldı.

Kaçırılan yüzlerce insan köle pazarlarında satıldı, binlercesinin akıbeti hala bilinmiyor.

DAİŞ saldırılarının ardından Şengal ve çevresinde onlarca toplu mezar da bulundu.

Katliamda 5 binden fazla Ezidi Kürt öldürüldü, toplu mezarlara gömüldü, binlercesi de kaçırıldı. 2 bin 745 çocuk anne babasız kaldı.

325 binden fazla Ezidi Kürt evlerinden oldu. 135 bin 860 Ezidi Kürdistan Bölgesi’ne sığındı. 189 bin 337 kişi de Kürdistan Bölgesi’nden koparılan bölgelere, 100 bin kişi de farklı ülkelere göç etti.

Kürdistan Parlamentosu, 3 Ağustos tarihini Ezidi Soykırımı Günü olarak kabul etti.