KDP neden hep birinci?

Kurd24

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), büyük bir mücadele geçmişine ve Mele Mistefa Barzani gibi bir lidere sahiptir. Aynı zamanda bir dizi özelliği olan bir partidir. Dönemin şartlarına göre toplumsal alanda adımlar atan, örgütsel anlamda da diğer partilere nazaran belli ölçüde temel prensiplerine daha bağlı ve tutarlıdır.

Ulusal meselede de net bir duruşa sahiptir ve hiçbir zaman Kürdistan halkının haklarına müdahale etmez.

Etnik ve dini bileşenlerle birlikte yaşam konusunda da ayrım yapmaz, onların hakları meselesinde köklü bir inancı vardır.

Yine bu nedenledir ki Kürdistan’da bütün bileşenler, KDP’nin arkasındadır. Diğer partiler de bu bileşenleri KDP’nin devamı olarak görürler.

KDP özellikle uluslararası ilişkilerde yetenekli bir partidir ve her zaman en iyi ilişkileri kurmakta mahirdir. Ortak çalışmaya inanan ve her zaman diğer taraflarla çalışmayı ve yönetmeyi gerekli gören bir partidir. Bu yüzden 1992 seçimlerinde oyların çoğunluğunu elde ettiği halde yönetimde Kürdistan Yurtseverler Birliği’yle (KYB) olmayı kabul etti.

Hiçbir zaman, yönetime katılma konusunda bir güce engel olmamıştır. Örneğin; geçtiğimiz seçimden sonra bütün partilerin hükümete katılmasını onayladı. Özellikle de birçok çevrenin, KDP’nin kesinlikle anlaşamayacağını düşündüğü Goran ile hükümette yer vermesi konusunda. En başta da KYB böyle düşünüyordu. Ancak baktılar ki böyle bir sorun yok ve KDP herkesle hükümet kurabiliyor, bu kez de Goran-KDP ilişkilerini bozmak için uğraş vermeye başladılar. Bunda başarılı da oldular çünkü Goran’ın bazı yeniyetme yetkilileri, özellikle de siyaset arenasında tecrübesiz biri olan Parlamento Başkanı, tuzağa düştü. Yoksa hükümet kabinesinde Başbakan’la sorunu olan yoktu ve birgün bile hükümete olumsuz bir eleştiride bulunmadılar.

KDP bütün bunlarında dışında, birlik ve bütünlük içinde olan bir partidir. Barzani gibi, bütün partilerin ve Kürt milletinin büyük bir bölümünün derin bir güven duyduğu tarihsel ve karizmatik bir başkana sahiptir. Bu yüzden KDP bu kez de birincidir ve birinci kalacaktır.

 

*kurdistan24.net/tr’de yayımlanan yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Yazılar K24 Medya’nın kurumsal bakışıyla örtüşmeyebilir. Yazıların tüm hukuki sorumluluğu yazarlarına aittir.