Güçlü bir Kürt Diasporası kuruluyor

Kurd24

Halkların tarihine baktığımızda, ulusal hedeflerine ve bağımsızlıklarına ulaşmak için tüm güçleriyle nasıl direndiklerini göreceğiz.

19. yüzyılda, birçok ülke sadece savaşla değil, sadece bu halkları temsil eden siyaset ve partilerle öz yönetim hakkını elde edebildi, ancak yaşadıkları yerler ve bağımsızlıklarına yol açabilecek bir baskı gücü olarak kullanabildikleri için toplumlarını yurtdışında güçlendirmek için çalışıyorlardı.

Siyasette bilindiği gibi siyaset, hedeflere ulaşmak için siyasi hareketlerle veya partilerle yeterli değildir. Aksine, insanların kamusal ve siyasi rol (lobi) ihtiyacını oynamak için sivil toplum örgütleri kurmaları gerekir. Kürtlerin, siyasi partileri hareket ve eylemlerinin tamamlayıcısıdır.

Yurtdışında güçlü bir diaspora var. Bu temelde Kürt Mercii Mesud Barzani'nin bir girişimi var ve çalışmalarına bir buçuk yıl önce Kürt Diaspora Merkezi (Kürdistan) adı altında yurt dışında başladı. Ve bu merkez siyasi ve dini açıdan tarafsızdır, çalışmalarını demokrasi, barış, özgür düşünce, yaşam ve eşitlik temelinde birlikte yapar. Her türlü şiddete karşıdır. Kürdistan toprağına, milletine, bayrağına inanan herkesin koruyucusu, yurt dışındaki her Kürt örgütü ve federasyonu için bir dayanaktır.

Diasporadaki, Kürdistan'dan uzak Kürtler ile Kürdistan'ın bağımsızlık hakkına inananlar arasında güçlü bir ilişki köprüsü olacaktır. Bu konuda halkına hizmet etmek isteyen her Kürt merkezin çalışmalarına katılabilir. 

Demokrasi, eşitlik, yaşam ve insan hakları temelinde farklı sınıf ve kuşaklardan diaspora Kürtlerinin temel amacı, çaba ve mücadele ve birlikteliği ile mümkündür.

Kürt kültürünün, dilinin ve folklorunun geliştirilmesi ve Kürdistan tarihinin önemi kapsamında çalışmalar yürütmektedir.

Yurt dışındaki Kürt Diaspora Merkezi'nin diasporadaki tüm Kürtler için bir çatı olduğunu ve Kürt tarihinde ilk kez güçlü  bir diaspora kurulduğunu söyleyebilirim. Kürtler halkımızın başarısı için ayağa kalkmalı ve bunu benimsemelidir.

 

*kurdistan24.net/tr’de yayımlanan yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Yazılar K24 Medya’nın kurumsal bakışıyla örtüşmeyebilir. Yazıların tüm hukuki sorumluluğu yazarlarına aittir