Ünlü Kürt sinemacı Karimi 5 ay sonra serbest

Haber Merkezi- İranlı film yönetmeni Keywan Karimi, Tahran'da Evin cezaevindeki yaklaşık beş aylık tutukluluğunun ardından serbest bırakıldı.

Sinema ve insan hakları alanında tanınmış ve birçok ödüle sahip Kürt sanatçı Karimi, Tahran'daki politik duvar yazılarını konu alan "Şehre Yazmak" isimli belgeselinde,  "devlete karşı propaganda" ve "kutsal değerlere hakaret etme" suçlamasıyla tutuklanmıştı. Karimi, belgeselde yer alan duvar yazılarının suç olarak nitelenmesi üzerine 6 yıl hapis cezasıyla yargılanıyordu.

Daha önce, 2017 Uluslararası İnsan Hakları Film Festivali ve Forumu da (FIFDH), 15. yıl dönümü programını Karimi'ye ithaf ettiğini açıklamıştı. PEN International da daha önce 23 Kasım 2016'dan beri cezaevinde bulunan Karimi'nin pulmoner dolaşım sistemindeki hastalık nedeniyle kanama geçirdiğini duyurmuştu.

New York merkezli bir araştırma ve savunma örgütü olan İran'da İnsan Hakları Merkezi'ne göre, Aralık ayından bu yana en az 22 gazeteci ve aktivist tutuklandı. Birçoğu da tecrit ediliyor.