PYD: Rakka federal Kürt bölgesinin parçası olacak

PYD, Rakka'nın "Rojava federal demokratik sisteminin parçası olacağı" açıklaması yaptı. Salih Müslim, Rakka'nın alınmasının Rojava'yı rahatlatacağını söyledi.

PYD temsilcisi tarafından yapılan açıklamada, Rakka'nın "Rojava federal demokratik sisteminin parçası olacağı" söylendi.

Sputnik'in haberine göre, PYD temsilcisi Garip Hassou, Rakka'nın "Rojava federal demokratik sisteminin parçası olacağını" söyledi.

Hassou, "Rakka saldırısı Suriye Demokratik Güçleri tarafından gerçekleştirildiği için, geri alınmasından sonra bizim tarafımızdan Suriye'nin kuzeyinde yaratılan demokratik federal sistemin parçası olması mantıklı görünüyor" dedi.

PYD temsilcisi, Suriye'nin Rakka'nın "federal sisteme dahil edilmesine" karşı çıkamayacağını da öne sürdü.

Müslim: Rojava'yı Rakka'nın alınması rahatlatır

Sputnik’e konuşan PYD lideri Salih Müslim de, IŞİD’in merkezi Rakka’nın Batı Kürdistan için büyük bir tehdit olduğunu ve Rakka’nın IŞİD’den temizlenmesinin Batı Kürdistan’ı rahatlatacağını belirtti.

Müslim "Rakka IŞİD'in merkezi. Patlayıcılar saldırganlar hep oradan geliyordu. Bütün Rojava için bir tehdit oluşturuyordu. Bunun için Rakka'yı izole etmek ya da tamamen almak Rojava'yı rahatlatır. Bu operasyonun amacı oradaki tehlikeyi bertaraf etmektir. Operasyon bunun için yapılmıştır. Çoktan beri planlanıyordu. Operasyonun bir diğer amacı Rakka'yla IŞİD'in diğer bağlantıları arasındaki hatları kesmektir." dedi.

 

Rakka’nın nereye bağlanacağı sivil yönetimin bileceği iştir

 

Rakka’nın alındıktan sonra Rojava federal Kürt Bölgesi’ne mi bağlanacak şeklindeki soruya Salih Müslim “ Rakka'nın nereye bağlanacağı kentin alındıktan sonra sivil yönetimin bileceği bir iştir. Sivil yönetimler otururlar görüşürler ya özerk kalırlar ya bir yere bağlanırlar. Ama bizim bir projemiz var. Özerk yönetim. Bizim projemiz bütün Suriye içindir. Kuzey Suriye ve Rojava Federasyonu. Bu projemiz şimdi tartışılıyor. 6 ay tartışılacak. Ondan sonra karar verilecek. Bir meclis oluşturulacak. İlişkileri ne olacak ve toplumsal sözleşmeleri nasıl olacak buna karar verilecek. Bir anayasa olacak. Bu proje sadece Kuzey Suriye ve Rojava için değildir bütün Suriye içindir. Bizim görüşümüz bu proje bütün Suriye'de uygulanmalıdır. Yarın Şam'da rejimden kurtulursak bu da tartışılabilir. Eğer Rakka'daki meclis bizim projemizi uygun görürlerse onlarda bu projenin bir parçası olabilirler.”

Menbic ve Cerablus askeri hazırlığa bağlı

Menbic ve Cerablus’a şuan için operasyon düşünülmediğini belirten Müslim, bu operasyonun askeri hazırlığa bağlı olduğunu, Menbic’in bir siyasi meclisi ve yönetimi olduğunu ve operasyonun da onların hazırlıklarına bağlı olarak gelişeceğini söyledi. Müslim “Siyasi olarak biz zaten biliyoruz ki Menbic, Cerablus Afrin'e kadar olan bölgeler Rojava'nın bir parçasıdır.” dedi.

 

Menbic ve Cerablus operasyonunu Türkiye’nin engellediği iddiaları üzerine, ‘Türkiye’nin hiçbir şekilde Suriye’ye müdahale hakkı olmadığını’ söyleyen Müslim, ‘Biz operasyonu kararlaştırdığımızda yaparız. Kimsenin müdahale hakkı yok.’ dedi.

 

ABD’de askeri heyeti ile görüşmedim

ABD’den üst düzey askeri heyetin Kobani’de kendisiyle görüştüğünün öne sürülmesi üzerine Müslim “Benle bir görüşme olmadı. Kobani'ye geliş planımda böyle bir görüşme yoktu. Ama ABD'li üst düzey bir askeri yetkilinin Kobani'ye gelmesi normal bir şeydir. Danışmanları burada vardır. Onları ziyaret etmeleri dinlemeleri ve Demokratik Suriye Güçleri'ni ziyaret etmeleri normal bir şeydir. Bu bir savaş halidir. IŞİD'e karşı savaş veriliyor. Askeri uzmanlarda savaşı idare etmek için buradalar. ABD'li askeri heyetin ziyareti IŞİD'e karşı savaşın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Demokratik Suriye Güçleri ile yapılan görüşmede IŞİD'e karşı savaş konuşuldu.” dedi.

Rusya'yla siyasi ve askeri olarak bir anlaşmamız yok

Müslim, Rusya’yla siyasi ve askeri olarak herhangi bir anlaşmaları olmadığını ancak bazen teknik olarak sahada görüştüklerini belirterek “Politik olarak nasıl ABD ile görüşüyorsak Rusya'yla da görüşmelerimiz oluyor. Moskova'ya ziyaretlerimiz oluyor. Görüş alışverişinde olmak normal bir şeydir. İlişkiler bu çerçevededir. Rusya Kürtlerin Cenevre'de yer almasını istiyor. Rusya, Kürtlerin oynadığı rol ve bölgedeki gerçekliğin farkında. Kürtler Cenevre'de olmazsa eksiklik olur. Sağlıklı bir çözüm olmaz. Rusya bu gerçeğin farkına varmıştır. Umarım ABD ve Avrupa da farkına varır. Biz hak ettiğimiz yerde olursak herkes için çok faydalı olur.” ifadelerini kullandı.

Cenevre görüşmelerinin Ramazan ayından sonra başlayabileceğini belirten Müslim, Cenevre görüşmelerinde Kürtlerin olmaması halinde çözümün sağlıksız olacağını ifade etti.

 

PKK ve PYD aynı değil

Türkiye PKK ile PYD'nin aynı olduğunu öne sürüyor bu konuda ne dersiniz? sorusuna Salih Müslim, “Kendileri çok iyi biliyor öyle bir şeyin olmadığını. Ancak bunu sadece engellemeler yapmak için kullanıyorlar. Başka bir şey değil.” cevabını verdi.