Irak askerleri ve Haşdi Şabi’ye savaş suçu soruşturması

Irak ordu güçlerinin Musul operasyonu sırasında bazı askerlerin savaş suçu işledikleri yönündeki iddialarla ilgili soruşturma başlatıldığı açıklandı.

Haber Merkezi- Irak ordu güçlerinin Musul operasyonu sırasında bazı askerlerin savaş suçu işledikleri yönündeki iddialarla ilgili soruşturma başlatıldığı açıklandı.

Washington’da düzenlenen DAİŞ’e Karşı Uluslararası Kooalisyon toplantısına katılan Irak ordusu yetkilileri, söz konusu iddialarla ilgili olarak Bağdat’ta bu yönde kapsamlı bir soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Mimun da, şiddet olaylarına karıştığı ileri sürülen bazı güvenlik görevlileri hakkında soruşturma başlatıldığını teyit etti.

Başta Uluslararası Af Örgütü ve Uluslararası İnsan Hakları Örgütü (HWR) olmak üzere bazı insan hakları kuruluşları, Irak ordusu mensupları ve Haşdi Şabi birliklerinin Musul operasyonu sırasında savaş suçu işlediklerini ve yasalara aykırı davrandıklarını öne sürmüştü. HRW’nin yayımladığı bazı videolarda Irak askerlerinin, yakalanan şahıslara işkence uyguladıkları ve daha sonra kurşuna dizdikleri görülüyordu.