Bağdat'ın politikaları ve Arap aşiretler Şengal'i DAİŞ'e yem etti

Terör örgütü DAİŞ'in Şengal işgalinin üzerinden 3 yıl geçti. DAİŞ'in 2014'te Musul'un Telafer ilçesine bağlı Zumar nahiyesinde başlattığı insanlık dışı saldırılar 3 Ağustos'ta Şengal'e ulaştı.
kurdistan24.net

Haber Merkezi
Terör örgütü DAİŞ'in Şengal'i işgalinin üzerinden 3 yıl geçti. DAİŞ'in 2014'te Musul'un Telafer ilçesine bağlı Zumar nahiyesinde başlattığı insanlık dışı saldırılar 3 Ağustos'ta Şengal'e ulaştı. Kürdistan24'e konuşan yetkililer ve kanaat önderleri DAİŞ'in Musul'dan Şengal'e nasıl bu kadar kısa sürede geldiğini ve Şengal'in nasıl hedef haline geldiğini değerlendirdiler.

Kürdistan24'e konuşan yetkililer Şengal'in DAİŞ tarafından işgal edilmesinin temel sebebleri arasında, Kürdistani bir bölge olması, Bağdat'ın araplaştırma politikalarına maruz kalması ve Bağdat'taki farkı politik tarafların burada kendi ideolojilerini hakim kılma çabaları olduğunu belirtiyor.
Terör örgütünün 2 Ağustos 2014'te ilk olarak Musul'un Telafer ilçesine bağlı Zumar nahiyesine saldırdığını hatırlatan yetkili ve kanaat önderleri, DAİŞ'in bir gün sonra bölgedeki Arap aşiretlerin yardımıyla Şengal'e saldırdığına dikkat çekiyor.

Musul Arap aşiretlerinin sözcüsü ve kanaat önderi Şex Mizahim Hiwet Şengal’in DAİŞ tarafından işgal edilmesinin en büyük sebebinin Arap aşiretlerin Ezidilere ve bölgede bulunan Peşmergelere ihanet ederek, terör örgütünün yanında yer almaları olduğunu söylüyor.

'EN ÖNEMLİ NEDEN KÜRDİSTAN'DAN KOPUKLUK'
Şengalli öğretim görevlisi Ehmed Şengali de Şengal'in Kürt bölgesi olmasına rağmen Kürdistan'a bağlı olmadığına dikat çekiyor. Terör örgütünün Şengal saldırısında bu kadar hızlı olmasında art arda gelen Irak hükümetlerinin Şengal'i Kürdistan'dan koparmaya yönelik yürüttüğü politikalar olduğunu ifade eden Şengali, "Şengal'i Kürdistan'tan kopuk bir duruma getirdiler. Irak hükümetleri yaptıkları Musul barajı ile 110 Ezidi köyünü sular altında bırakarak Şengal'i Kürdistan'dan kopardı." diyor.

Şengal'de bulunan silahlı güçlerin komutan yardımcısı Sime Mela Mihemedi ise Şengal'in DAİŞ tarafından ele geçirilmesinde Irak güçlerinin sınır bölgelerini boşaltıp, ağır silahları DAİŞ’e bırakmasının neden olduğunu ifade ediyor.