Ceren Kenar: Ankara, Kürdistan'ın bağımsızlığına sıcak

kurdistan24.net

Türkiye gazetesi yazarı Ceren Kenar, bölgedeki gelişmeler konusunda K24’e değerlendirmelerde bulundu.

Rakka ve Münbic bölgesindeki gelişmelerin Türkiye’yi politikası konusunda pozisyon değişikliğine zorladığına dikkat çeken Kenar, buna karşın Ankara-Şam ilişkilerinde ciddi bir gelişme beklemediğini söyledi:

“Suriye politikası konusunda Türkiye sadece Rusya ve İran ile değil son dönemlerde ABD ile de görüş ayrılığı yaşıyor. Buna rağmen Türkiye bu pozisyonunu hep devam ettirdi. Bu pozisyonun kolay değişeceğini sanmıyorum. Çünkü Türkiye 5 yıldan bu yana Suriye konusunda çok net bir tavır aldı. Ama Türkiye’nin Suriye’deki bazı cephelerde pozisyon değişikliğine girmesi mümkün müdür. Buna belki evet cevabı verilebilir.”

Şuan Ankara açısından Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasının önemine dikkat çeken Kenar, bu durumun Esad yönetiminin gitmesinden daha öncelikli hale geldiğini vurguladı:

“Amaç orada PYD’nin bir otonom bölge kurmasının engellenmesi. Türkiye’nin bununla ilgili rahatsızlığı orada bir Kürt devletinin kurulması değil. Çünkü Türkiye eski Türkiye değil. Mesela bugünkü Türkiye Irak’ta bir Kürdistan devletine karşı olmadığı gibi. Fiilen bağımsız hale gelen Kürdistan’ın en yakın müttefiki. Ve Ankara’dan gelen sinyaller bu fiili durumun resmi bir bağımsızlık ilanına dönüşmesi durumunda da bunu ilk tanıyacak ülkelerden birisi.”

Kenar, Türkiye’nin rahatsızlığının PYD’nin hakimiyet oluşturduğu alanlarda baskıcı uygulamalara gitmesinden kaynaklandığını dile getirdi:

“Türkiye’nin PYD ile ilgili rahatsızlığı Kürt olmasından değil, PYD’nin orada kendisi dışındaki tüm güçleri baskılayarak bölgeden çıkarması. PYD bunu sadece Araplara Türkmenlere yönelik yapmadı. Orada kendisiyle aynı çizgide olmayan çok sayıda Kürt unsuruna da baskılayarak bölgeden çıkardı.”

 

Türkiye gazetesi yazarı Ceren Kenar, bölgedeki gelişmeler konusunda K24’e değerlendirmelerde bulundu.  Kenar, Ankara'nın Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık ilanına sıcak bakabileceğini söyledi.