Saadi Pire: Amaç halka fikrinin sorulması

YNK Sözcüsü Saadi Pire, Kürtlerin Bağdat tarafından hala 'ikinci sınıf vatandaş' olarak görüldüğünü belirterek, "Referandumun amacı, halkımızın bu konudaki fikrinin sorulmasıdır." dedi.

Haber Merkezi

Başkent Erbil'de Selahattin Üniversitesi'nce 3.sü düzenlenen Erbil Forumu'nun "Referandum ve Kurdistan'ın kaderi" başlıklı panelde konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Sözcüsü Saadi Ahmet Pire, Kürdistan'da gerçekleştirilecek bağımsızlık referandumunu değerlendirdi.

Referandumların halkların bir konudaki düşüncelerinin sorulması mekanizması olduğunu vurgulayan Pire, bu mekanizmanın demokrasinin temel prrensiplerinden biri olduğunu söyledi.

Saadi Pire, yeni ve demokratik Irak’ı inşa etme projesi fikrine kapılan bazı Kürt çevrelerinin 2003 öncesi ve sonrası hükümetler arasındaki tek farkın önceki yönetim yetkililerinin sakalsız olup namaz kılmamaları ve sonrakilerin ise sakallı olup namaz kılmaları olduğunu fark ettiklerini ifade etti.

KYB'nin bağımsızlık referandumuna karşı olduğuyla ilgili iddialar hakkında da konuşan Pire, Kürtlerin kendi kaderlerini tayin etme hakkının KYB parti programının temel prensiplerinden biri olduğunu vurgulayarak, "Bu prensibi kendi temel ilkesi olarak belirlemiş bir parti tabi ki bağımsızlık referandumuna karşı çıkamaz." dedi.

Pire, KYB'nin bağımsızlık referandumuna karşı olduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığını söyledi.

Kürtlerin 2003'ten sonraki Irak hükümetleri nezdinde de 'ikinci sınıf vatandaş' olarak görüldüklerini vurgulayan Saadi Ahmed Pire, Bağdat'ın bu tarz yanlış politikaları yüzünden Kürtlerin Irak'ın bütünlüğü çerçevesindeki birlikte yaşam planından vazgeçtiklerini ve bu planın başarısızlıkla sonuçlandığını vurguladı.