Referandum Heyeti: Her iki taraf da diyalogdan yana

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro üyesi Roj Nuri Şaweys başkanlığındaki Kürdistan Referandum Konseyi heyetinin Bağdat temasları devam ediyor.

Haber Merkezi

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro üyesi Roj Nuri Şaweys başkanlığındaki Kürdistan Referandum Konseyi heyetinin Bağdat temasları devam ediyor.

Referandum heyeti Bağdat temasları kapsamında Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin yanı sıra, Irak Şii Yüksek Konseyi Başkanı Ammar El Hekim ve ABD, Türkiye ve İran’ın Bağdat büyükelçileriyle görüştü.

Görüşmelere dair açıklamalarda bulunan Referandum Heyeti Başkanı Roj Nuri Şaweys, “Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözüm yolu diyalogdur. Sorunların çözümü için görüşmelere açığız” dedi.

Roj Nuri Şaweys şunları söyledi: “Onlar Irak’ın bütünlüğü içerisinde bir çözümden yanalar. Biz de yeni bir Irak’ın oluşması için gösterdiğimiz çabalar ve yaşanan süreçlerden sonra Irak’ın gün geçtikçe daha da kötüye doğru gittiğini gördüğümüzü söyledik. Samimi bir ortaklık temelinde Irak anayasası uygulanmadı. Bizim referandum kararımız olumsuzluklara yol açmayacak, sorunların çözümü için bir yol olacak. Özellikle de Kürtler ile Araplar arasındaki sorunların çözümüne neden olacak.

Bağdat’ta birçok konuda görüşmeler gerçekleştirdik. Sorunların çözümü için diyalog yolunun kullanılması, Görüşmelerin uzun bir süre devam etmesi ve tüm sorunları konuşulup tartışılması konusunda fikir birliğine vardık.

Önümüzdeki günlerde onlarında bizim de çözüm yollarını konuşup tartışacağız. Şuana kadarki görüşmelerimizin olumlu olduğunu söyleyebiliriz.

Irak’taki büyükelçileri ve Sayın Ammar El Hekim’i de ziyaret ettik. Büyükelçiler Kürdistan heyetinin Bağdat ziyaretini olumlu bir adım olarak görüyorlar. Sorunların çözümü ne olursa olsun iki tarafın da ikna olması için iyi bir yöntem olarak görülüyor. ABD, Türkiye ve İran büyükelçileri, diyalog sürecinin kardeşçe yürümesinin öneminden söz ettiler. Referandum heyetinin görüşmelerini destekliyorlar ve ne gerekiyorsa destek sunmaya hazır olduklarını söylüyorlar.

Irak’ın birliğinden söz etmedik. Irak’ın şimdi iki parçaya bölünmesinden de bahsetmedik. Yeni Irak çerçevesinden biriken sorunların çözümü için referandum kararı alıp sorunların çözümünü halkın oyuna sunma kararımızı anlattık.

Referandum tarihinin ertelenmeyip zamanında yapılmasını gerekli görüyoruz. Bunun kararı da Referandum Yüksek Komisyonunun elinde değil. Kürdistan halkının büyük çoğunluğu referandumun zamanında yapılmasını istiyor.”