ABD’li hukuk uzmanı: Kürdistan’ın bağımsızlık hakkı meşru bir hak

Uluslararası Hukuk Uzmanı Jennifer Breedon, bağımsızlık referandumunun uluslararası hukuk açısından meşru bir hamle olduğunu vurgulayarak, "ABD, referandumun sonucunu bekliyor." dedi.

Haber Merkezi

Uluslararası Hukuk Uzmanı Jennifer Breedon, Kürdistan'ın bağımsızlığı ve 25 Eylül'de gerçekleştirilecek bağımsızlık referandumunun uluslararası sözleşmelerdeki yerini değerlendirdi.

Kurdistan24 ana haber bültenine konuk olan uluslararası alanda tanınan hukuk uzmanı Breedon, "Uluslararası sözleşmeler açısından Kürdistan'ın bağımsızlığının meşruluğu kuşku götürmez bir haktır ve Kürdistan halkı bu hakkını kullanmalıdır." diye konuştu.

ABD'nin referandum sonucunda Kürdistan halkının kararlılığını beklediğini vurgulayan Breedon, uluslararası hukukün hiçbir ülkenin Kürdistan'ın iç işlerine karışmasına da müsaade etmediğini söyledi.

"ERBİL, İÇ İŞLERİNE MÜDAHALE EDENLERİ ŞİKAYET EDEBİLİR"

İran'ın Kürdistan'ın bağımsızlık referandumuyla ilgili tedirginliğini "DAİŞ'le mücadeleyi olumsuz etkileyecek" bahanesiyle açığa çıkarmaya çalıştığının altını çizen Jennifer Breedon, Irak Federal Mahkemesi'nin referandumun yasal olmadığı yönündeki kararıyla ilgili ise şunları söyledi:

"Hiç kimsenin Kürdistan'ın uluslararası sözleşmelerden kaynaklı haklarını kullanma hamlesine müdahale etme yetkisi yoktur. Kürdistan yönetiminin kendi iç meselelerine müdahaleden dolayı bu tarafları uluslararası mahkemelere şikayet edebilir."

Kürdistan'ın bağımsızlığı sürecinin uzun bir süreç olduğunu ve bu konuda birçok bakış açısı olduğunu vurgulayan Breedon, "Bildiğimiz gibi Bağdat'ı destekleyen birçok ülke var. En büyük desteği de defalarca referanduma karşı olduğunu beyan eden İran veriyor. Ancak uluslararası yasalar, İran'ın Kürdistan'ın iç işlerine karışmasını ret ediyor. İran sadece şikayette bulunabilir." şeklinde konuştu.

"ABD HALKI KÜRDİSTAN'DAN UMUTLU"

ABD'nin referandumun ertelenmesi talebinden rahatsız olduğunu da dile getiren Jennifer Breedon, "Ancak Amerika'da Kürdistan halkının kararının beklenmesini savunan bir cephe var ve bu cephe Kürdistan'ın savunulması gerektiği fikrinde. Ama bu konuda en önemli şey şu: Kürdistan halkı devletleşmek istiyor." dedi.

Amerikan halkı ve kamuoyunda bütün Ortadoğu ülkelerinin birbirinin benzeri olduğu ancak Kürdistan'ın bunlardan farklı olduğu ve Kürdistan'ın umut verici olduğu görüşünün hakim olduğunun altını çizen Breedon, bu görüşün hakim olmasının temel dayanağının da Kürdistan'ın seküler yapısı, ortatak yaşam kültürünün zenginliği ve güvenliğinin sağlanmış olması olduğunu söyledi.