Başkan Barzani: Referandum dünyanın sonu değil

Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, bazı ülkelerin referanduma karşı tavırlarını anlamakta güçlük çektiklerini belirterek, “Referandum sonra yapılsın diyenler, gelecekte de bunu kabul etmeyecekler” dedi.

Haber Merkezi

Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, bazı ülkelerin referanduma karşı tavırlarını anlamakta güçlük çektiklerini belirterek, “Referandum sonra yapılsın diyenler, gelecekte de bunu kabul etmeyecekler” dedi.

Amerika’nın Sesi (VOA) Farsça bölümüne demeç veren Başkan Barzani, “Referandum dünyanın sonu değil. Referandumdan sonra sorunları çözmek için Bağdat ile diyalog ve görüşmeler yürüteceğiz” diye konuştu.

Referandumdan sonra Bağdat yönetimiyle görüşmelerin sürdürüleceğini dile getiren Başkan Mesud Barzani, şunları söyledi: “Referandumdan sonra sınırların belirlenmesi, petrol, su ,enerji ve doğal gaz dağılımını ve diğer sorunları Bağdat ile görüşeceğiz. Biz Irak ile iyi iki komşu olmak ve sorunlarımızı çözmek istiyoruz. İki yıla kadar da diyalog yapabiliriz.”

Referandumun ertelenmesi yönünde kendilerine sunulan alternatiflerin hiçbirinin referandumun yerini tutmadığını belirten Başkan Barzani, şöyle konuştu: “Eğer onlar şimdi referandumu ret ederlerse demek oluyor ki hiçbir şeyi kabul etmiyorlar. Onlar ne şimdi ne de gelecekte referandumu kabul ederler. Biz ne şimdi ne de gelecekte Irak’ın bir parçasıydık ve biz bunu kabul etmiyoruz.”

RUSYA'NIN TUTUMU TAKDİRLİK

ABD yönetiminin referandum ile ilgili tutumunun yanlış olduğunu vurgulayan Başkan Barzani, “Washington’un bu tavrı bizi şaşırttı. Biz bir suç işlemedik ki bu şekilde bir tavır sergiliyorlar” diye konuştu.

Başkan Barzani buna karşın Moskova’nın tutumunu olumlu bulduğunu belirterek, “Rusya’nın referandum ile ilgili tavrı gurur verici. Desteklediklerini söylemiyorum ama karşıtlık da göstermediler, bu çok farklı” ifadelerini kullandı.

CANIMIZI VERMEYE HAZIRIZ

Kürdistan’ın komşu ülkelerinin referandum ile ilgili endişelerine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Başkan Barzani, ”Komşu ülkelerin Kürdistan’dan endişe duyduğu veya karşıtlık yaptığı dönemler geçti. Sykes-Picot, Cento, Sadabat ve Lozan antlaşmalarında çıkmanın zamanı geldi. Kendi kaderimizi tayin etmenin zamanı geldi ve bu uğurda canımızı da vermeye hazırız" diye konuştu.