Kürdistan’da Türkiye’nin yerini Rusya alıyor

Bağımsızlık referandumuna karşı Türkiye’nin gösterdiği sert tepki Kürdistan’ı alternatif işbirliklerine yöneltiyor.

Haber Merkezi - Bağımsızlık referandumuna karşı Türkiye’nin gösterdiği sert tepki Kürdistan’ı alternatif işbirliklerine yöneltiyor.

Özellikle Ankara’nın “petrol vanasını kapatabiliriz” şeklindeki açıklamaları büyük enerji kaynaklarına sahip olan Kürdistan ile Rusya arasında yakınlaşmayı arttırdı.

Moskova’nın Kürdistan’daki referanduma dair olumlu mesajları bu yakınlaşmayı hızlandırdı. Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) resmi internet sitesi kdp.info’ya açıklamalarda bulunan KDP Temsilcisi Xoşewi Mela İbrahim, “ Şu an Rusya, Suriye’de büyük bir rol görüyor; bu yüzden Kürdistan Suriye ve Rojava Kürdistanı üzerinden petrolünü dışarıya aktarabilir ki bu da iyi bir yoldur” dedi.

Türkiye’nin referanduma karşı pozisyonunun Erbil-Ankara ilişkilerinde güven sorunu yarattığına dikkat çeken Xoşewi Mela İbrahim, “Rusya Kürdistan’da Türkiye’nin yerini almak istiyor” ifadesini kullandı.

Öte yandan Rusya’nın en büyük petrol şirketi Gazprom, Kürdistan’da petrol ve doğal gaz alanındaki yatırımlarını daha da geliştireceklerini bu çerçevede Kürdistan yönetimi ile 10 yeni proje konusunda görüşmelerini sürdürdüklerini açıkladı.