Trump nasıl bir Kürt politikası izleyecek?

K24’ün sorularını yanıtlayan Donalt Trump’ın Dış Politika Danışmanı Walid Phares, Trump’ın, Kürtlerin yakın bir dostu olduğunu belirterek gelecekte Washington ile Kürtler arasında güçlü ilişkilerin kurulması için çabalandığını ifade etti.

ABD’deki başkanlık yarışında Cumhuriyetçi Partiden aday olması beklenen Donalt Trump, ABD Başkanlığına seçilirse nasıl bir Kürt politikası izleyecek?

K24’ün sorularını yanıtlayan Donalt Trump’ın Dış Politika Danışmanı Walid Phares, Tramp’ın, Kürtlerin yakın bir dostu olduğunu belirterek gelecekte Washington ile Kürtler arasında güçlü ilişkilerin kurulması için çabalandığını ifade etti.

İlk defa bir Kürt yayın kuruluşuna konuşan Walid Phares, Trump’ın, Kürt halkının hiçbir kararına karşı durmayacağını vurguladı.

K24’ün, “Trump başkan seçildiği takdirde Ortadoğu’da nasıl bir yol haritası izleyecek?” sorusunu yanıtlayan Phares, şu ifadeleri kullandı: “Öncelikle bir Kürt yayın kuruluşuna verdiğim bu ilk mülakatımdan ötürü memnuniyetimi ifade etmek istiyorum. Trump, ABD’nin dış politikasına ilişkin yaptığı konuşmalarında Orta Doğu’ya ve özelinde Kürtlere değinen nadir siyasetçilerdendir. Terörle nasıl mücadele vereceklerini anlattı.  Orta Doğu coğrafyasındaki azınlık halkların geleceğine değindi. Önümüzdeki günlerde, Sayın Trump’ın Orta Doğu’daki sorunlara ilişkin çok iyi bir çözüm anlayışına sahip olduğunu hepimiz göreceğiz.”

Trump Kürtlerin Hiçbir Talebine Karşı Değil

Trump’ın başta Kürdistan bölgesel yönetimi olmak üzere tüm Kürtler’e çok yakın durduğunu kaydeden Phares, Kütlerin Batı’ya ve ABD’ye çok yakın bir kültüre sahip olduğunu dile getirdi. Phares, Kürtlerin kendi geleceklerine ilişkin kararları alma hakkına sahip olduğunu ve ABD’nin bunu desteklediğini belirterek Tramp’ın başkan seçilmesi halinde ilk olarak IŞİD’i Irak ve Suriye’den temizleyeceğini ve hemen ardından Washington ile Kürtler arasında güçlü, uzun vadeli bir ilişki kuracağını sözlerine ekledi.

“Emin olun Sayın Tramp Kürtlerin hiçbir talebine karşı değil.” ifadesini kullanan Fhares, Tramp’ın Kürdistan halkına ilişkin çok iyi bir anlayışa sahip olduğunu ve Kürt halkının kendi akıbetiyle alakalı vereceği her türlü kararın arkasında duracağını yineledi.