Dizeyi: Türkiye’ye karşı bir hareketimiz yok

Kürdistan Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, 25 Eylül'deki bağımsızlık referandumu sonrası Türkiye ve İran'ın yürüttüğü yakın diplomasiyi normal karşıladıklarını söyledi.

Haber Merkezi

Kürdistan Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, 25 Eylül'deki bağımsızlık referandumu sonrası Türkiye ve İran'ın yürüttüğü yakın diplomasiyi normal karşıladıklarını söyledi.

Türkiye'nin kaygılarını anladıklarını ve saygı duyduklarını belirten Dizayi, "Askeri açıdan karşı karşıya gelinmeyeceğinden eminiz çünkü bu iki ülke de büyük ordulara sahip ve biz de bela aramıyoruz. İstikrar, dostluk ve daha fazla karşılıklı anlayış istiyoruz" dedi.

Referandum sonrası süreçle ilgili BBC Türkçe'ye açıklamalarda bulunan Dizayi, "Sınır kapılarına Peşmerge takviyesi yapacak mısınız?" şeklindeki bir soru üzerine, "Her ne kadar bazı birliklerimiz DAİŞ'e karşı cephede olsa da güvenlik ihtiyacı durumunda gönderecek yeterli gücümüz var. Türkiye ile 350 km sınırımız var ve ne onlar, ne biz her 10 metreye bir asker dizebiliriz. Bu gerekli de değil çünkü Türkiye'ye karşı bir hareketimiz yok ve Türkiye'den de askeri operasyon beklemiyoruz..." diye konuştu.

Tansiyonu yükseltmenin kimsenin yararına olmadığını vurgulayan Dizayi, Türkiye ile ekonomi, politika, güvenlik, enerji gibi alanlarda ortak çıkarları ve birlikte inşa ettikleri çok şey olduğunu da söyledi.
BU TAMAMEN DEMOKRATİK BİR SÜREÇ
Referandum sonuçlarıyla ilgili olarak, “Halkın %92'si bağımsızlık için oy verdi. Hiç kimse, hiçbir parti ya da başkan bunu iptal edemez” diyen Sefin Dizayi, ABD başta olmak üzere bazı ülkelerin referandumun zamanlamasına yönelik eleştirilerine yanıt vererek, şunları söyledi: "Referandum yapacağımızı duyurduğumuz tarihten 25 Eylül'e kadar 3,5 aylık süre vardı. Sadece bir ay önce ABD, Avrupalılar ve BM bize zamanın uygun olmadığını söylemek için sahneye çıktı. Biz de şunu soruyoruz; doğru zaman ne zaman?

ABD'liler endişelendiler Irak için. 2003'ten bu yana milyarlarca dolar harcadılar, 4600 askerlerini kaybettiler. Irak, akıllıca bir işbirliği ile demokratik, modern olabilirdi ama şimdi Irak, bunlardan hiçbiri değil.
Bu nedenle, ABD'nin gösterebileceği ve övünebileceği tek şey Kürdistan ancak onlar bu başarıya yatırım yapmak istemiyor. Demokratik bir süreci kabul etmemeleri kendi söylemleri ile çelişiyor.

Kendileri doğal olarak bu bölge ile ilgileniyor, hepimiz ilgileniyoruz. Onların çıkarları da diğerlerininkiyle aynı ama bizim de ABD ile ortak çıkarlarımız var."
RUSYA İLE İLİŞKİLERİMİZ TAMAMEN TİCARİ
Dizayi, Rus Rosneft şirketinin Kürdistan Hükümeti ile yaptığı anlaşmayla ilgili sorular üzerine Moskova'nın Suriye'de yaşananlar sonrası Ortadoğu'ya dönüş yapmak istediğini söyledi. Bölgenin Suriye'den ibaret olmadığını vurgulayan Dizayi, şöyle konuştu: "Kürdistan'ın Sovyetler ile geleneksel ilişkileri vardı hatta Sovyetlerden önce çar döneminde de. Rusya'da büyük bir Kürt kitlesi var. Rusya son zamanlarda buradaki enerji kaynakları ile çok ilgilendi. Haziran ayında St. Petersburg'da yapılan enerji forumuna başbakanımız katıldı. Rosneft ile enerji sektöründe yatırım için anlaşma yaptılar. Doğalgazın boru hattı ile Türkiye üzerinden Avrupa'ya ihracına dair bir anlaşma. Bu anlaşmayı politize etmek istemiyoruz, tamamen ticari."

Rusya'nın referandum sürecinde diğer ülkelere göre daha tarafsız kaldığını dile getiren Dizayi, "Çünkü Ruslar buradaki şartları ve Kürtlerin tarihini diğerlerine göre daha iyi biliyorlar ve daha pragmatik davrandılar. Evet, Rusya Dışişleri Bakanlığı Irak'ın bütünlüğü açıklamasında bulundu ama aynı zamanda Kürdistan'ın isteklerine saygı duyduklarını da açıkladılar. Yani çok dengeli ve gerçekçiydiler” dedi.