Salih Müslim: Ulus devleti desteklemiyoruz

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim, ulus devlet fikrinin geçmişte kaldığını, bir ulus devletin kurulmasına da destek vermediklerini söyledi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim, ulus devlet fikrinin geçmişte kaldığını, bir ulus devletin kurulmasına da destek vermediklerini söyledi.

PYD Eşbaşkanı Müslim, Bağdat merkezli Sebah gazetesine verdiği röportajda, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kürt fobisi” olduğunu, Suriye’de de Kürtler’in tüm kazanımlarına karşı olduğunu söyledi.

Kürdistan Bölgesi’nde istikrarın kendileri için önemli olduğunu belirten Salih Müslim, Kürt partileri arasında yaşanan çatışmalara karışmadıklarını ifade etti.

Müslim şöyle konuştu:

“Bizler Suriye de farklı şartlarda bulunuyoruz. Önümüze büyük sorunlar çıkıyor. Çünkü ABD, Rusya ve Avrupa gibi dünya güçleriyle muhatabız. Kürtler’in dikkatli ve stratejik bir şekilde olaylara yaklaşması gerekiyor. Kobani’de elde edilen başarı Kürtler’in başını dik tuttu.

Mahabad, Halepçe,  Süleymaniye ve Diyarbakır’dan Kürdistanlı çocuklarımız bu savaşa katıldı. Bu nedenle bazı sorunlar bizim için önemli değil. Kürdistan Bölgesi’yle dış etkenler, ticaret ve ekonomi anlanında sorun yaşıyoruz.”

KYB – Goran Hareketi arasında imzalanan anlaşmaya ilişkin ise Salih Müslim, “Yakınlaşmaya yönelik tüm anlaşmalar bizim için sevindiricidir. Tarihte acı olaylar yaşandı. Bu nedenle düzeltilmesi gerekiyor. Anlaşmanın içeriğini okudum. Keşke KDP de kendi şartlarını koyarak bu anlaşmaya dahil olsaydı. Ya da birlik olmaya yönelik bir söylem sahibi olsaydı” diye konuştu.

Irak Hükümeti’yle ilişkilere de değinen Müslim, “Bağdat’ın 4 parçadaki Kürtler için stratejik bir geçiş süreci olduğunu Kürtler’in bilmesi gerekiyor. Bu nedenle Kürdistan Bölgesi’nin Bağdat’la ilişkilerini kolaylaştırması görüşündeyim” dedi.

 

“Ulus devlet geçmişte kaldı”

Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlık ilan etmesine dair ise Salih Müslim şunları söyledi:

“Irak ve Kürdistan halkının kararına saygı duyuyorum ancak ulus devlet fikrinin geride kaldığını düşünüyorum. Ulus devleti savunmuyoruz. Kürt, Arap veya Türkmen olsun, o dönem geçti. Demokrasi döneminde yaşıyoruz. Tüm oluşumları içimizde barındırarak birlikte yaşamak için çalışmamız gerekiyor.”

Müslim, “Bizler milletiz, bir tarihe sahibiz. Dünyanın Kürtler’in haklarını vermesi için girişimde bulunuyoruz. Topraklarımız üzerinde özgür bir yaşam dışında bir şey istemiyoruz. Hiçbir tarafa karşı değiliz, herkesin hakkına saygı gösteriyoruz” dedi.