"Kerkük Kürdistan'ın bir parçasıdır"

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran (Değişim) Hareketi yönetimlerinin bugün öğlen saatlerinde bir araya geldiği toplantı sona erdi. Toplantıdan sonra yapılan yazılı açıklamada iki partinin birkaç madde üzerinde uzlaştıkları görüldü.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran (Değişim) Hareketi yönetimlerinin bugün öğlen saatlerinde bir araya geldiği toplantı sona erdi. Toplantıdan sonra yapılan yazılı açıklamada iki partinin birkaç madde üzerinde uzlaştıkları görüldü.

Goran ve KYB imzalı açıklamada, “Ortak yönetim üyelerinin bir araya geldiği toplantıda; Kürdistan, Irak ve bölge coğrafyasını ilgilendiren bazı önemli hususlar masaya yatırılmıştır. Öte yandan ortak yönetimin izleyeceği strateji ve uygulamaya koyacağı çalışma prensipleri de toplantıda ele alınan başlıca konular arasındaydı. Sonuç itibariyle önemli birkaç madde üzerinde uzlaşılmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca üzerinde uzlaşmaya varılan ve yakın bir zamanda hayata geçirilmesi için çalışmaların başlatılacağı maddeler de şu şekilde sıralandı:

1- Ortak yönetim aktif olarak çalışmalarına başlayacak, çalışma prensiplerine bağlı kalacak, gerekli bazı hususlar üzerinde alt komisyonlar oluşturacak ve KYB-Goran mutabakatında yer alan maddelerin hayata geçirilmesi için bir an önce eylem planını uygulamaya koyacak.

2- Toplantının temel amacı; halkın rızkıyla alakalı sorunların çözüme kavuşturulması ve vatandaşların ekonomik düzeyinin iyileştirilmesi için belirlenen yol haritasının uygulanmasıdır.

3-Kürt halkının birliğinin ve Kürdistan topraklarının bütünlüğünün korunması gerektiği vurgulanmış, iki başlı yönetim girişimlerine karşı tavır sergilemesinde mutabık kalınmıştır.

4-Kürdistan Bölgesi hükümetine bağlı kuruluşların; şeffaf, adilane ve tarafların mutabık kaldığı bazı zarurî revizyonlardan geçirilmesi uygun görülmüştür.

5-Kürdistan Bölgesi’nin yüz yüze kaldığı sorunlardan kurtulması amacıyla sürdürülen çabaların ve belirlenen önerilerin tamamının birleştirilerek ortak, diyalog esaslı, bütün siyasi kurumların ikna edileceği bir yol haritası olarak belirlenmesi ve Kürdistan’ın ileride karşılaşabileceği sorunlara karşı tedbirlerin alınması üzerinde durulmuştur.

6-Kendi kaderini tayin etme hakkı, referandumun yapılması ve bağımsızlığın ilan edilmesi hususlarında ısrarcı davranılması vurgulanmış uygun zaman geldiğinde ise gerekli çalışmaların başlatılması kararlaştırılmıştır.

7-Etnik oluşumlar göz önünde bulundurulduğunda Kerkük, Kürdistan Bölgesi’nin ayrılmaz bir parçasıdır. Dolayısıyla Kerkük’e bağımsız bir bölge statüsü kazandırmayı amaçlayan her türlü girişim reddedilecektir.