Vizeye ara çözüm bulundu, uçuşlar artacak

Türkiye’nin Irak ve Kürdistan’a Şubat ayından bu yana uygulamaya başladığı vize uygulamasında ara çözümler üretildi. Seyahat acentaları üzerinden vize verilmeye başlandı. Irak ve Kürdistan’dan Türkiye’ye gelişler 10 kat artı, ticaret yeniden yükselişe geçti.

Türkiye’nin Irak ve Kürdistan’a Şubat ayından bu yana uygulamaya başladığı vize uygulamasında ara çözümler üretildi. Seyahat acentaları üzerinden vize verilmeye başlandı. Irak ve Kürdistan’dan Türkiye’ye gelişler 10 kat artı, ticaret yeniden yükselişe geçti.

Türkiye’nin Avrupa Birliği ile mülteciler ve kendi vatandaşlarının Avrupa’ya vizesiz seyahat konularında yaptığı anlaşmaların bir şartı olarak Irak ve Kürdistanlılara geçtiğimiz Şubat ayından bu yana yürürlüğe soktuğu vize uygulaması ciddi sorunlara yol açtı.

Türkiye’nin Bağdat ve Erbil’deki büyükelçilik ve konsoloslukları vize taleplerine cevap veremeyince hem turistik hem ticari seyahatler ciddi oranda düştü.

Daha önce yüzde 90’larda dolulukla yapılan uçuşlar yüzde 20’lere kadar geriledi.

Bunun üzerine geçtiğimiz ay sonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden bir heyet çözüm bulunması için Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştü. Bakanlık ile Türkiye ihracatçılar Meclisi arasında bir protokol imzalandı. Böylece konsolosluk ve büyükelçiliklerin yanısıra seyahat acentalarının da vize başvurularını takip etmesi sağlandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu konuda kendilerine bağlı 13 farklı ihracatçı birliğini görevlendirdiklerini açıkladı.

Protokolün yürürlüğe girmesiyle daha önce aylar süren vize işlemleri kısa süre içinde çözümlenmeye başlandı. Konuyla ilgili K24’e açıklamalarda bulunan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Murat Ersoy, “Bu uygulamayla vize işlemleri 10 kat arttı. Türkiye’ye yapılan uçuşlarda uçakların doluluk oranlarının yüzde 60-70’lere çıkmasını bekliyoruz” dedi.

 

İlişkiler daha da güçlenmeli

Türkiye’nin Avrupa Birliği anlaşmaları nedeniyle yakın ve orta vadede Irak ve Kürdistan’a yönelik vize uygulamasının kalkmasını beklemediğini belirten Ersoy, ancak Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın Kürdistanlılara 1-2 yıllık süreli vizeler verilmesi üzerinde çalıştığını ifade etti.

Murat Ersoy, Türkiye-Kürdistan Bölgesi arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin daha da geliştirilmesinin her iki tarafın yararına olacağını vurgulayarak şunları söyledi:

“Kürt bölgesinde 7-8 milyon Kürt var. Türkiye’de 15 milyon dolayında Kürt var. Dolayısıyla biz içiçe geçmiş iki kardeş toplumuz. Türkiye ile ekonomik ve siyasi ilişkilerini daha da güçlendirmesi Erbil'i Mezopotamya’nın en güçlü ticaret merkezi haline getirecektir. Ayrıca oranın bağımsızlığını ilan etmesi halinde varlığını sürdürebilmesi için de buna ihtiyacı vardır. Ve şüphesiz Türkiye’nin de aynı şekilde oraya ihtiyacı vardır.”

Vize konusunda şimdilik bulunan bu ara çözümün etkilerinin önümüzdeki aylarda ticari ve turistik verilere yansıması bekleniyor.

 

K24-İSTANBUL / Diyar BAYRAM