İran hükümeti kolberlere verdiği sözleri yerine getirmiyor

İran güvenlik güçlerinin bu hafta içerisinde farklı yerlerde açtıkları ateş sonucu 1 kolber hayatını kaybederken 4 kolber de yaralandı.
kurdistan24.net

Haber Merkezi

 

İran güvenlik güçlerinin bu hafta içerisinde farklı yerlerde açtıkları ateş sonucu 1 kolber hayatını kaybederken 4 kolber de yaralandı.

Bu hafta içerisinde Doğu Kürdistan’ın Selmas, Serdeşt, Piranşehir ve Bane şehirlerinde sınır üzerinden ticaret yapan kolberlere İran güvenlik güçleri tarafından ateş açıldı.

Kolberlerin yaşadığı sıkıntılarla ilgili açıklamalarda bulunan Kürt parlamenter Muhsin Bigleri, İran hükümetinin kolberlere ilişkin verdiği sözleri yerine getirmediğini söyledi.

Hasan Ruhani’nin kabinesi sınır bölgesinde kolberlerin çalışmalarının düzenlenmesine ilişkin söz verdiğini hatırlatan Muhsin Bigleri şunları söyledi: “İran Parlamentosu yazılı olarak ilişkili tarafları kolberlere kolaylık sağlanması için görevlendirdirdi. Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri birçok kez kolberlerle ilgili kararların uygulanmasını talep etti. Fakat bu kararlardan ve verilen sözlerden hiçbiri uygulanmadı.

Fakat şimdi kolberlere karşı direkt ateş emri verilmiştir. Ayrıca milliyetçi parlamenterler tarafından kolberlik, kaçakçılık olarak adlandırılıyor.
Sınır bölgelerindeki işsizlik çok artmış durumda. Sınır bölgesinde ticaret yapan tüccarlara karşı çok fazla baskı var.”