Rojava, Türkiye- Rusya yakınlaşmasından kuşkulu

Rojava’daki Kürt siyasi hareketinin en önemli iki bileşeni ENKS ve TEV-DEM, Türkiye ve Rusya’nın son günlerde kaydettiği yakınlaşmaya kuşkuyla yaklaşıyor.

Rojava’daki Kürt siyasi hareketinin en önemli iki bileşeni ENKS ve TEV-DEM, Türkiye ve Rusya’nın son günlerde kaydettiği yakınlaşmaya kuşkuyla yaklaşıyor.

Rojava ‘daki Kürt siyasi hareketi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e gönderdiği özür mektubuna kaygı verici olarak yorumluyor. Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS), Türkiye’nin, Suriye politikasında köklü değişimlere gitmesinin tehlikeli olabileceğini savunurken Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) ise Türkiye’nin, sırf Rojava’daki kazanımları yok etmek adına boyun eğdiğini öne sürüyor.

ENKS, Rus yetkililerle Moskova’da temasa geçmesine rağmen Rusya ile yakınlaşmasının, Türkiye’nin Suriye muhalefetini destekleyen politikalarının zarar görebileceğine ve Cenevre görüşmelerinin olumsuz etkileyebileceğine yol açacağından endişe ediyor.

TEV-DEM de söz konusu yakınlaşmaya kuşkuyla bakarken Demokratik Suriye Güçlerinin (DSG) askeri zaferleri, Özerk Yönetimin ise elde ettiği siyasin kazanımlardan sonra Türkiye’nin, elde edilen bu başarıları yok etmek için özel bir çaba içinde olduğunu dillendiriyor.

Bazı siyasi yorumcular, Türkiye’nin özür meselesinde siyasi ve ekonomik birçok kazanım elde ettiğini belirtiyor ancak Kürt siyasetçiler, Türkiye için temel meselenin Suriye’de bir Kürt bölgesinin kurulmasını engellemek olduğunu ifade ediyor. Kürt siyasetçiler, Türkiye’nin, bu amaçla İran, Irak ve Suriye ile görüşmeler yapmak istediğini iddia ediyor.